28.05.2020 - 17:52
|
Actualització: 28.05.2020 - 17:58
El grup impulsor del Manifest sabadellenc i la família d’Helena Jubany, assassinada el 2001, han impulsat una campanya de recollida de diners per a poder contractar professionals (investigadors, pèrits, advocats, procuradors…) per a poder preparar l’escrit de sol·licitud de reobertura del cas i perquè hi treballin fins quan sigui necessari. ‘Aquest cop volem tenir la capacitat de fer totes les proves que calgui en el cas que tornés a fallar el sistema judicial’, ha explicat a VilaWeb Joan Jubany, germà de l’Helena. ‘Caldrà un mínim fons que ens garanteixi que amb la reobertura de la causa podem encomanar a especialistes i experts en matèria penal i criminal la certificació de les proves i investigacions’, expliquen els impulsors de la campanya. L’objectiu inicial era recaptar un total de 9.000 euros per a pagar les despeses d’aconseguir la reobertura de la causa. Amb poc més de vint-i-quatre hores ja s’ha superat aquesta quantitat, però encara s’hi poden fer aportacions.
En cas que una part dels diners no sigui necessària per a resoldre el cas, anirà destinada a l’Associació Cultural Helena Jubany, que en manté viu el seu record amb la convocatòria anual del Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats.
Jubany, bibliotecària i sòcia de la Unió Excursionista de Sabadell, tenia 27 anys quan va ser assassinada. La van matar al bloc de pisos on vivien dos membres d’aquesta entitat: Montserrat Careta, que va ser empresonada i es va suïcidar a la presó, i la seva parella, Santiago Laiglesia, que va estar imputat pel cas però no va ser empresonat ni detingut. La família sempre ha defensat que la instrucció judicial va estar plena d’errors i omissions que van portar a un sobreseïment l’any 2005, i per això demana de reobrir la investigació abans que no prescrigui del tot el 2025.