Per què és important de rentar la roba abans d’estrenar-la? Un nou estudi ho explica

  • Els investigadors alerten de la presència de composts tòxics i cancerígens en les peces de roba sense estrenar

VilaWeb

Redacció

04.09.2024 - 21:40

Renteu la roba abans de posar-vos-la per primera vegada? Aquesta pràctica no és general, però pot portar una millora important per a la vostra salut. El projecte EarlyClothes, a càrrec d’investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, ha estudiat la presència de productes nocius en vestits i ha constatat que hi ha productes tòxics i cancerígens presents a la roba abans d’estrenar.

La recerca s’ha centrat en l’impacte que poden tenir aquests productes tòxics en dos grups especialment vulnerables: les embarassades i els infants. Després de comprar peces de roba d’establiments diversos –botigues petites, centres comercials i botigues en línia–, van constatar que hi havia una gran presència de composts tòxics en les peces fetes amb material sintètic; i també una gran presència d’un compost cancerigen en la roba feta amb teixits orgànics. “Sorprenentment, els nivells de formaldehid, una substància cancerígena que es fa servir per evitar que la roba s’arrugui a la botiga, van ser més alts a la roba de cotó orgànic”, explica Martí Nadal, investigador principal del projecte.

Joaquim Rovira, un altre dels investigadors de l’estudi, explica que el formaldehid és un agent que no va unit a les fibres, sinó que és sobre la roba. Per això, és quan suem que aquest compost cancerigen pot passar a la pell. “Imagina’t una bufanda que portem en contacte amb el nas. Ho inhalem, i el formaldehid és un cancerigen conegut”, afegeix.

Un altre compost que preocupava els investigadors era l’antimoni, present a la fibra sintètica amb què es fabriquen gran part de les peces de roba. “L’antimoni es fa servir com un catalitzador per a fabricar les tires de plàstic. Es pot desprendre de la roba i pot ser absorbit per la pell”, recorda Rovira.

Si bé l’estudi va constatar que cap dels composts detectats no havia superat el llindar estipulat per la legislació, els investigadors lamenten que no hi hagi cap control sobre la quantitat de composts que contenen els teixits, ni sobre els efectes que pugui causar aquesta barreja d’elements químics en les persones. “Hi podria haver un risc per a la salut derivat de l’exposició combinada al conjunt de químics present a la roba, especialment per als nadons, a causa del baix pes corporal i a l’exposició prolongada als teixits”, avisa Nadal.

La part positiva és que gran part d’aquestes substàncies es pot eliminar simplement rentant la roba. L’equip investigador, després de fer bugada amb les peces amb més nivells de formaldehid, va ser incapaç de tornar-hi a trobar aquesta substància.

Els investigadors exigeixen d’endurir la legislació 

Els resultats del projecte evidencien la importància d’intensificar la pressió legislativa sobre la indústria tèxtil i controlar una varietat més àmplia de substàncies, segons els investigadors. Demanen d’implantar nous certificats que verifiquin l’absència de components nocius als teixits, de tal manera que el consumidor tingui aquesta informació quan vagi a comprar el producte. Nadal recorda: “No n’hi ha prou d’utilitzar primeres matèries provinents de l’agricultura ecològica; el procés de fabricació s’ha de basar en substàncies no perjudicials per a la salut.”

Efectes nocius també per al medi

Segons que detecten els investigadors, els productes contaminants de la roba fan créixer les patologies cutànies i desajusts hormonals. Però no tan sols són nocius per a l’ésser humà, sinó també per al medi. De fet, a tot el món, la indústria tèxtil és la tercera més contaminant i és responsable del 20% de les aigües residuals del planeta, a causa dels productes químics que es fan servir en els processos de fabricació.

A més, segons dades del Banc Mundial, el sector tèxtil fabrica el doble de peces de roba que ara fa vint anys i que els consumidors en compren un 60% més.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor