20.01.2020 - 21:50
|
Actualització: 21.01.2020 - 18:47
Què és un ‘impeachment’?
És un procés legal pensat per jutjar un càrrec públic de rang federal. La constitució nord-americana estableix que el poder legislatiu pot emprendre el procés quan hi ha indicis de ‘traïció, suborn o més alts crims i males praxis’. El procés té dues fases. Primer, la cambra de representants decideix si acusa el càrrec en qüestió o no. Si l’acusa, el senat el jutja. En cas que els senadors el declarin culpable, l’acusat perd el càrrec.
Només dos presidents han passat per un impeachment: Andrew Johnson, el 1868, i Bill Clinton, el 1999, però cap d’aquests dos judicis no va tenir èxit. Richard Nixon va dimitir abans de ser processat, preveient una sentència desfavorable. La resta s’han aplicat contra jutges federals, llevat d’un senador i un membre de l’administració presidencial.
Per què processen Trump? La trucada a Zelenski
La cambra de representants ha acusat el president Trump de dos càrrecs. El primer, abús de poder, comès suposadament per haver pressionat el president ucraïnès Volodímir Zelenski perquè investigués per corrupció l’ex-vice-president Joe Biden, possible rival demòcrata a les eleccions d’enguany, i el seu fill Hunter, que tenen negocis a Ucraïna.
Trump és acusat d’haver amenaçat Zelenski que, si no l’obeïa, cancel·laria una reunió amb ell a la Casa Blanca i retindria una partida que ja havia estat aprovada de quatre-cents milions de dòlars en suport militar d’Ucraïna. L’oposició considera que, si això es provés al judici, Trump hauria actuat contra la seguretat nacional dels Estats Units per interessos polítics personals.
En segon lloc, el president és acusat d’obstruir el congrés per haver instat els membres del seu govern i els seus col·laboradors a no fer cas de les citacions de la cambra, i per haver demanat als testimonis que no cooperessin amb la investigació.
Quines proves hi ha contra ell?
El 26 de setembre proppassat, un informant que s’identificava com a membre dels equips d’intel·ligència nord-americans va publicar una carta en què alertava que, setmanes enrere, el 25 de juliol, Trump havia tingut una conversa telefònica amb Zelenski en què havia fet servir ‘el poder del seu càrrec per demanar la interferència d’un país extern a les eleccions [presidencials]’, que es faran el novembre d’enguany.
Trump ha reconegut que, dies abans de la trucada, va ordenar que els EUA no enviessin els diners a Ucraïna, però nega que la intenció real fos coaccionar el seu homòleg. Tot i que tant Trump com la Casa Blanca ho han desmentit reiteradament, l’ambaixador nord-americà a Ucraïna, Bill Taylor, va assegurar davant el comitè que investigava els fets que el president havia deixat ben clar que la retenció dels diners restava supeditada a la hipotètica investigació contra els Biden.
Quina fase del procés comença avui?
L’impeachment contra Trump ja ha superat la primera fase: la cambra de representants ha decidit d’acusar-lo formalment i avui comença el procés al senat. Els senadors hi faran de jurat i un grup seleccionat de set congressistes demòcrates, d’acusació particular. La defensa de Trump serà un equip mixt d’advocats personals i consellers de la Casa Blanca. La majoria de dubtes giren entorn del magistrat John Roberts, que presideix el Tribunal Suprem i que serà l’encarregat de dirigir el procés. No és clar encara si el seu paper serà merament moderador.
Perquè Trump sigui defenestrat cal que ho acordin almenys dos terços del senat, on els republicans tenen majoria absoluta (són 53, contra els 47 demòcrates: la minoria ha de convèncer 20 republicans que votin contra el seu president). Per això sembla improbable que l’impeachment reïxi: tot depèn de si les proves són prou flagrants per a convèncer els senadors moderats, i si els convé de donar-hi suport o no, tenint en compte que molts se sotmetran a la reelecció alhora que ho hauria de fer Trump, el 3 de novembre. A més, com va passar amb Bill Clinton, és factible que una majoria clara de senadors creguin que Trump és culpable, però votin en contra de destituir-lo, argüint que Trump és popular i té suport i, per tant, no n’hi ha prou per a fer-lo plegar. Si hi hagués sorpresa, el rellevaria automàticament el vice-president ultraconservador Mike Pence.
Quant durarà? Trump hi compareixerà?
Hi ha discrepàncies que no s’esclariran fins que no hagi començat el ‘judici’. Primer de tot, se’n decidirà el format. El dirigent republicà al senat, Mitch McConnell, vol que el procés no duri més de dues setmanes. A partir d’avui hi haurà sessió cada dia llevat del diumenge. Els demòcrates també esperen que el procés sigui àgil, a fi que no obstrueixi les primàries que triaran el següent rival de Trump, i que comencen el 3 de febrer. Però el calendari que havia previst el seu líder, Chuck Schumer, va amb dotze dies de retard.
McConnell també pretén que no hi compareguin els quatre testimonis que exigeix Schumer. El més important és el de John Bolton, que va dimitir fa pocs mesos el càrrec de conseller de Seguretat Nacional per discrepàncies amb la manera de fer de Trump. Fa pocs dies, Bolton va explicar que estava disposat a declarar. Podria ser una declaració explosiva, però Trump podria fer ús del seu privilegi i vetar-la, tal com ha insinuat aquests darrers dies. Quant a Trump, que s’ha referit a l’impeachment com una ‘cacera de bruixes’ i ‘assetjament presidencial’, podria optar per declarar-hi, però ara com ara sembla clar que el seu advocat, Pat Cipillone, declararà en nom seu.