Immigrants il·legals, el drama de ser detingut als Estats Units

  • Una ONG ha definit les cel·les de detenció per 'congeladors massificats i bruts'

VilaWeb

Redacció

21.08.2016 - 22:00
Actualització: 22.08.2016 - 01:34

Són habitacions lúgubres i grises. No hi ha res, tan sols persones confinades. Són immigrants, majoritàriament mexicans, i de les cel·les en diuen geleres: els guardes les mantenen a una temperatura insuportablement baixa. A vegades, fins i tot, obliguen els detinguts a treure’s part de la roba. A canvi, reben una manta tèrmica i probablement algun insult en anglès. Les nits al desert són fredes, però si més no les condicions meteorològiques no són imposades per cap ésser humà més.

El Consell d’Immigració d’Amèrica (AIC), una ONG que vetlla pels drets dels immigrants, ha criticat moltes vegades les condicions ‘deplorables’ i ‘inhumanes’ dels centres de detenció de l’agència de Protecció de Duanes i Fronteres (CBP) dels Estats Units. De fet, l’AIC ha portat la CBP a judici pel tracte ‘inconstitucional’ que dóna als immigrants il·legals. Cosa que l’agència ha negat sempre. Però el jutge que instrueix el cas ha ordenat de publicar un seguit d’imatges que posen en entredit la versió oficial.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

A les fotografies, capturades per les càmeres de seguretat del centre de detenció de Tucson, es veuen persones embolicades amb mantes tèrmiques i envoltades de porqueria. L’AIC, després de recollir uns quants testimonis, havia definit les cel·les per ‘congeladors massificats i bruts’, on no hi ha llits i es neguen tots els serveis bàsics i necessaris als detinguts. No els faltava raó.

Als centres de la CBP és on acaben totes les persones que són interceptades quan travessen il·legalment la frontera de més de 3.000 km amb Mèxic. Són instal·lacions ‘short term’, d’estada curta. Després deporten els detinguts o els transfereixen a dependències judicials, la presó o en algun centre de l’agència d’immigració.

Els centres de detenció de la CBP (gràfic: AIC)
Els centres de detenció de l’agència de Protecció de Duanes i Fronteres (gràfic: AIC)

En un memoràndum de la CBP mateix s’especifica que els detinguts no poden estar-hi més de 12 hores. En cas contrari, els guardes són obligats a donar-los menjar, accés a aigua potable, lavabos i, si és necessària, atenció mèdica. Si les estades superen les 72 hores, els guardes han de fer tant com puguin per a facilitar la higiene dels detinguts, com també de les cel·les. Les imatges publicades demostren la contrària.

Captura de pantalla 2016-08-21 a las 20.04.17
Estada mitjana en hores als centres de detenció segons l’època de l’any (gràfic: AIC)

Pels diferents centres de la CBP, entre l’1 de setembre del 2014 i el 31 d’agost del 2015, hi van passar 326.881 de persones. Segons les mateixes dades, publicades en un informe de l’AIC titulat ‘Detencions més enllà dels límits’, el 67% d’aquests individus va estar 24 hores o més en un centre. En més d’un cas s’ha superat l’any de confinament en aquestes instal·lacions ‘d’estada curta’.

Captura de pantalla 2016-08-21 a las 20.04.57
Estades màximes a cada centre de detenció (gràfic: AIC)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor