05.03.2024 - 17:32
|
Actualització: 05.03.2024 - 17:54
El parlament ha començat aquesta tarda un ple monogràfic centrat en la pagesia, que pretén de ser un punt de trobada entre el sector i els partits polítics per a teixir un full de ruta que compleixi les principals reivindicacions. El ple ha començat amb els discursos de quatre representants del sector. Una ha estat Imma Puigcorbé, representant de la Plataforma Pagesa, que ha fet un discurs punyent criticant el paper dels polítics. “La nostra fi serà la vostra fam”, ha etzibat a l’hemicicle.
Puigcorbé ha fet valdre que, en poc més d’un mes, la plataforma havia aconseguit d’aglutinar un sector que és molt divers. I això, segons ella, ha estat gràcies als polítics. “Això, i la major part, és per culpa seva, per la mala gestió durant dècades que han portat la pagesia a la corda fluixa”, ha dit. Segons ella, és inapropiat dir ara que la sequera ha fet vessar el vas i avisa que hi haurà més manifestacions si no es comença a reconèixer “l’activitat essencial i prioritària que és cuidar la pagesia”.
Puigcorbé ha fet palès que el sector se sent menystingut i ignorat. “Siguem francs i recordem que la pagesia és la base del país, la que sosté l’economia de les zones rurals. Se l’ha d’estimar i tenir en compte. Cal cuidar-la en fets i paraules”, ha comentat. També ha fet un repàs de les principals reivindicacions, com ara la fi de la burocràcia; en aquest sentit, s’ha queixat que els fan lliurar informació per duplicat i que hi ha programes informàtics complicats de gestionar. “El temps, en el nostre sector, és or”, ha dit. Ha reclamat al Departament d’Acció Climàtica que les oficines comarcals siguin un lloc d’ajut i acompanyament al sector i s’acabi la fiscalització del sector: “Prou de fer de policia amb capacitat recaptatòria”.
Puigcorbé ha denunciat que el sector sofreix de valent la sequera, i considera que s’exigeix el mateix a tots els sectors productius. “No són conscients que som un sector estratègic, hem d’alimentar la població”, ha dit al govern i diputats. I ha criticat el paper d’alguns organismes públics, com ara l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Agència de la Natura de Catalunya (ANACAT).