15.07.2016 - 19:12
Veu indicis que l’adjudicació “va poder ser decidida” per Rus per afavorir el llavors sogre de Marcos Benavent
VALÈNCIA, 15 (EUROPA PRESS)
El titular del Jutjat d’Instrucció número 18 de València, que investiga el trepijoc de contractes a canvi de comissions il·legals en diverses administracions de la Comunitat en el conegut com a ‘Cas Imelsa’, ha decidit obrir tres peces separades més, una d’elles per l’adjudicació del Call Center dependent d’Imelsa a Servimun per a presumptament afavorir a qui era llavors sogre de l’exgerent de l’empresa pública, Marcos Benavent. En esta peça ha decidit investigar a l’expresident de la Diputació, el popular Alfonso Rus i a altres 11 persones.
Als 12 investigats se’ls imputa –investiga, segons l’actual terminologia de la Lecrim– per presumptes delictes de malversació, tràfic d’influències, prevaricació, frau en la contractació pública, suborn i falsedat documental. A huit d’ells se’ls prendrà declaració els dies 12 i 16 de setembre. Rus compareixerà davant del jutge este últim dia.
Este divendres s’ha conegut que el jutge instructor ha obert tres noves peces separades –la del Call Center, una sobre contractes de la Regidoria de Cultura de restauració de monuments i la Mostra i una tercera de la qual no s’ha especificat el contingut de moment–. Alhora, ha acordat prorrogar el secret de sumari sobre dues d’elles i sobre la peça principal donat que encara no s’ha conclòs el bolcat del material informàtic intervingut per la Guàrdia Civil en els diferents registres.
D’esta manera, el cas Imelsa queda estructurat en una peça principal en la qual s’investiga el trepijoc de contractes a canvi de comissions il·legals en diverses administracions de la Comunitat Valenciana, i cinc peces separades: les tres constituïdes ara, que se sumen a les ja formades amb anterioritat: una, sobre blanqueig de capitals a l’Ajuntament de València, fa poc ampliada al delicte electoral, i una altra, per les contractacions fictícies de treballadors en Imelsa.
“INTERMEDIARI CONNIVENT”
Pel que fa a la peça relacionada amb el servei d’atenció multicanal als contribuents, conegut com a Call Center, d’allò investigat fins ara, l’instructor conclou que hi ha indicis que tal adjudicació “va poder ser decidida” per l’aleshores president de la Diputació de València, Alfonso Rus, amb la intenció d’afavorir al responsable de l’esmentada empresa. En este procés, assenyala la sentència, va actuar com a “intermediari connivent” el sogre del llavors gerent d’Imelsa, Marcos Benavent, l’autodenominat ‘ionki dels diners’ que ha col·laborat en la investigació.
En esta nova peça estan investigats, a més de Rus i Benavent, deu persones més, entre les quals figuren el diputat provincial delegat d’Empreses Públiques, el director de l’àrea jurídica d’Imelsa, el cap de secció de l’oficina de gestió tributària, el cap d’unitat de processos massius tributaris, el cap de secció d’avaluació i planificació, el director financer d’Imelsa i el cap de servici de gestió tributària.
El titular d’Instrucció 18 els imputa delictes de malversació, tràfic d’influències, prevaricació, frau en la contractació pública, suborn i falsedat documental.
La investigació, segons recull la sentència, apunta que l’expresident de la Diputació hauria comptat amb la “col·laboració” de l’excap d’Avaluació i Planificació de la Corporació Provincial per a manipular el procés d’adjudicació “vulnerant el principi d’imparcialitat que ha de regir la contractació pública”.
Les suposades irregularitats afecten no només la “presumpta adjudicació il·lícita” del Call Center sinó a l'”eventual incompliment” per part de l’empresa adjudicatària, Servimun, de les obligacions estipulades en el contracte per si de cas tal incompliment “haguera suposat un dany o perjuí patrimonial” a l’erari públic. En esta peça separada s’investiguen també factures pagades per Imelsa derivades de contractes accessoris subscrits amb diverses empreses.
D’altra banda, el jutge ha acordat investigar també en una peça separada de la resta de la causa les suposades irregularitats en els contractes de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de València per a la restauració del patrimoni històric monumental i les adjudicacions per a la celebració de la XVII Mostra de València el 2006. Sobre esta peça s’alçarà el secret pròximament, quan s’incorpore a l’expedient còpia de tots els documents que ara formen part de la peça principal.
Sobre la tercera peça separada, el magistrat acorda mantenir el secret “atenent a la naturalesa dels fets”. En la resolució, notificada hui a les parts, el jutge fa extensiva la pròrroga del secret fins al 14 d’agost a la peça principal per a “no comprometre el resultat de la investigació que s’està portant a terme mitjançant l’anàlisi de la informació recollida tant en la documentació escrita com en els dispositius informàtics intervinguts”.
El magistrat explica que la informació acumulada és molt “voluminosa”, que afecta a “multiplicitat de fets” en un “prolongat període de temps” i a un “gran nombre de persones”, circumstàncies, totes elles, que condicionen el ritme a l’anàlisi documental sobre certes parts de la investigació.
CIEGSA
En la mateixa resolució, el titular d’Instrucció 18 avança la possibilitat que pròximament forme dues noves peces separades per a investigar contractacions de personal tant en Imelsa com en Ciegsa, empresa pública dependent de la Conselleria d’Educació, peces sobre les quals també s’alçaria el secret una vegada constituïdes.
El cas Imelsa s’estructura en una peça principal en la qual s’investiga el arreglo de contractes a canvi de comissions il·legals en diverses administracions de la Comunitat Valenciana i cinc peces separades: les tres constituïdes ara, que se sumen a les ja formades amb anterioritat: una, sobre blanqueig de capitals a l’Ajuntament de València, fa poc ampliada al delicte electoral, i una altra, per les contractacions fictícies de treballadors en Imelsa.