Unes imatges constaten per primera vegada en cinquanta anys la presència del turó a la Vall d’Aran

  • El turó europeu (‘Mustela putorius’) és classificat com a espècie en perill d'extinció, segons el nou Catàleg de Fauna Amenaçada de Catalunya

VilaWeb
EFE
17.09.2023 - 12:29
Actualització: 17.09.2023 - 12:51

Unes imatges gravades el juny han permès de constatar, per primera vegada en més de 50 anys, la presència del turó europeu (Mustela putorius) a la Vall d’Aran, segons que informen avui l’Ajuntament de Barcelona, el Zoo i l’empresa BSM.

L’enregistrament de les imatges forma part del projecte de seguiment de mesocarnívors que duen a terme el Grup Felins de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) i la Fundació Barcelona Zoo, i que a la Vall d’Aran compta amb el suport del Consell General d’Aran i la col·laboració de voluntaris de l’Associació Aran per a la Natura.

Per dur a terme aquest projecte, s’han establert més d’una trentena d’estacions de seguiment en diferents punts de Principat i cadascuna d’elles disposa de dotze càmeres de parany fotogràfic.

Les imatges s’han captat en una parcel·la de la Fundació Barcelona Zoo que disposa d’una d’aquestes càmeres i cal destacar que l’última constància d’aquesta espècie en perill d’extinció en aquesta zona dels Pirineus és dels anys 60.

El turó europeu (Mustela putorius) està classificat com a espècie en perill d’extinció, segons el nou Catàleg de Fauna Amenaçada de Catalunya, la qual cosa suposa la màxima categoria d’amenaça que contempla el catàleg, i per tant, ho situa com el mamífer carnívor més amenaçat de la fauna de Catalunya.

Durant els últims 30 anys, la població d’aquesta espècie i la seva àrea de distribució s’ha reduït dràsticament fins a arribar a la situació actual, en la qual el turó habita únicament en alguns punts de les comarques de Girona, a les planes de l’Alt i el Baix Empordà i, de manera testimonial, a les capçaleres del riu Ter a la comarca del Ripollès.

Partint d’aquesta situació, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, la Fundació Barcelona Zoo i l’Associació Trenca van fundar el 2018 el projecte TuroCat, amb l’objectiu de revertir una situació que apropa el turó a la seva extinció a Catalunya.

Per aquest motiu una de les accions principals del projecte sigui la seva reintroducció en zones on ha desaparegut, així com el reforç poblacional en àrees on encara hi ha individus.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor