Primera imatge de la possible minilluna que orbita la Terra

  • Si el 2020 CD3 és d'origen natural, seria el segon satèl·lit rocós conegut de la Terra que s'hagi descobert mai

VilaWeb

Europa Press

02.03.2020 - 17:47
Actualització: 02.03.2020 - 23:00

La possible minilluna que s’ha descobert fa poc orbitant la Terra, i que ha rebut la designació provisional de 2020 CD3, ha estat fotografiada en color des de l’Observatori Internacional Gemini, a Hawaii.

Segons Grigori Fedorets, l’astrònom principal de les observacions, l’objecte, que té pocs metres de diàmetre, pot ser natural, rocós, o bé posat a l’espai pels humans fa dècades, segurament deixalles espacials. ‘Calen més dades per a determinar què és’, diu Fedorets en un comunicat.

Si el 2020 CD3 és d’origen natural, com ara un asteroide, seria el segon satèl·lit rocós conegut de la Terra que s’hagi descobert mai a l’espai, exceptuant la Lluna. L’altre, descobert el 2006, va ser finalment expulsat de l’òrbita terrestre. El 2020 CD3 fou descobert el 15 de febrer passat a la nit per Kacper Wierzchos i Teddy Pruyne al Catalina Sky Survey,  que pertany al Laboratori Lunar i Planetari de la Universitat d’Arizona, a Tucson.

La imatge, obtinguda el 24 de febrer, mostra simplement un punt de llum contra les estrelles que es desplacen. ‘Les estrelles s’arrosseguen perquè aquest objecte es mou en relació amb les estrelles de fons i el telescopi Gemini Nord, de vuit metres, el rastrejava’, ha dit Fedorets. I ha afegit que és difícil de seguir objectes en moviment com aquest amb un gran telescopi com el Gemini.

John Blakeslee, cap de ciència de l’observatori, comenta: ‘Obtenir les imatges va ser una lluita per a l’equip de Gemini perquè l’objecte es va tornant més feble a mesura que s’allunya de la Terra. S’espera que serà expulsat de l’òrbita de la Terra completament a l’abril.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor