21.04.2024 - 21:40
|
Actualització: 22.04.2024 - 12:12
No sembla que l’anomenat cas Koldo hagi perjudicat fins ara les expectatives del candidat del PSC, Salvador Illa, per a les eleccions catalanes. Però pot ser-li un front de desgast si es torna a convertir en el centre del focus mediàtic. L’ex-ministre de Sanitat espanyol enfila els darrers dies abans no comenci la campanya electoral amb dues compareixences que l’exposaran davant els ciutadans i els partits amb què s’enfronta a les eleccions: aquesta tarda donarà explicacions en la comissió d’investigació sobre la compra de material sanitari durant la pandèmia al congrés espanyol i, dimecres, intervindrà en la comissió d’investigació sobre el cas Koldo al senat espanyol, en què el PP es mou amb una còmoda majoria absoluta i va ajustar primer la cita en el calendari. “Estic tranquil. Les compres del Ministeri de Sanitat són publicades al portal de la transparència. Tothom ha pogut veure què hem comprat, a quin preu ho hem comprat, n’hem explicat les raons”, va dir Illa en una entrevista a RAC 1.
Illa ha insistit que no creu que li passi factura electoral l’esclat d’aquest presumpte cas de corrupció. Hi ha una investigació judicial oberta per a determinar si hi va haver pagaments il·legals en la compra de màscares i per la qual va ser originalment detingut Koldo García, ex-assessor del ministre de Transports espanyol d’aleshores, José Luis Ábalos, que manté el seu escó al congrés espanyol al grup mixt i va ser expulsat pel PSOE. Illa sempre ha declarat que no va tenir constància de cap comportament delictiu. A més, el congrés, amb la majoria amb què compta el PSOE, va citar l’ex-ministre de Sanitat dos dies abans de la cita al senat amb el propòsit de treure càrrega a la compareixença que hi haurà de fer hores abans no comenci la campanya. Avui mateix, Koldo García també compareixerà a la cambra alta espanyola, un contrapès mediàtic evident que pot reduir l’impacte de les explicacions d’Illa.
Illa podria sortir-ne airós, però potencialment és un risc important per a un candidat que té tots els sondatges a favor i és a qui menys convé que es puguin moure els equilibris que pronostiquen les enquestes en els dies que vindran, pel risc de sortir-ne perjudicat. El PSC s’ha anat nodrint aquests darrers anys de la davallada de vot de Ciutadans, un partit que, a banda de l’espanyolisme, feia especialment bandera de la lluita contra la corrupció. En aquestes eleccions, el PSC també pot rebre una part dels votants que encara es van decantar per Carlos Carrizosa fa tres anys. En concret, d’un 17%, segons el darrer Baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió. Encara que sigui el PP qui capitalitzarà més la caiguda definitiva de Ciutadans aquesta vegada, els socialistes catalans podrien sumar igualment milers de vots d’allò que resta del partit taronja. Aquesta realitat deixa oberta una pregunta: pot ser que una esquitxada abans de la campanya els faci reconsiderar el vot al candidat del PSC?
És el que intentaran, amb tota probabilitat, els seus adversaris polítics, malgrat que fins ara no hi hagin posat intensament el focus per a provar d’esgarrapar vots al PSC. A més, és al PP a qui sobretot convé de provar-ho, tenint en compte que Alejandro Fernández és qui es podria beneficiar d’aquest desgast si causés un canvi de vot cap als populars. A més, un 33% dels antics electors de Ciutadans, segons el CEO, són indecisos o no votaran. Això pot decantar la balança dels indecisos cap als populars? D’una altra banda, tot allò que faci perdre suports a Illa beneficia, indirectament, la força que sigui segona la nit electoral i que, segons els darrers sondatges, serà la candidatura de Carles Puigdemont, perquè en retalla la distància en escons. ERC també se’n podria beneficiar, perquè és el partit que podria esgarrapar més antics votants d’Illa en aquestes eleccions, segons que indicava també el baròmetre.
Per tant, caldrà veure si les compareixences d’aquesta setmana tenen cap efecte sobre una campanya que començarà divendres, i que els partits engegaran dijous a la nit. Un altre front de possible desgast d’Illa és el de l’amnistia. Un simpatitzant del PSC de cada tres va en contra de l’aprovació de la llei que Junts compta que farà possible el retorn de Puigdemont. És una incògnita si la candidatura del president a l’exili polaritzarà el debat polític els dies que vénen i si el PP també podrà treure profit del perjudici que pugui implicar per al PSC.