07.10.2024 - 21:40
Avui comença el tercer debat important que ha d’encarar Salvador Illa al parlament, però el primer que posarà realment a prova el suport que té. ERC i els Comuns, socis d’investidura i negociadors prioritaris per al pressupost de l’any vinent, pretenen lligar curt el govern amb les propostes de resolució que es votaran dijous: Esquerra, per apuntalar el pacte del finançament singular que Illa insisteix a dir que complirà i, els Comuns, amb l’habitatge. Són les dues qüestions que també capitalitzen les negociacions dels comptes de l’any vinent. Les converses, encapçalades per la consellera d’Economia, Alícia Romero, ja han començat però es podrien allargar fins després del congrés d’Esquerra, el 30 de novembre, perquè el govern no vol portar el pressupost al parlament fins que no en tingui garantit el suport i ERC viu unes setmanes convulses fins al congrés.
Illa va allargar la mà des del primer moment a tots els partits, llevat de Vox i Aliança Catalana, però ni Junts ni el PP no han volgut ser inclosos fins ara en una geometria variable que els complicaria el paper d’oposició frontal al govern socialista. A la pràctica, Illa ha defugit d’obrir fronts polèmics amb ERC i els Comuns. Per això caldrà veure fins a quin punt és possible que el PSC i Junts s’entenguin: si el PSC continua aparcant discòrdies potencials amb els seus socis d’investidura en qüestions com el Hard Rock o l’ampliació de l’aeroport del Prat per procurar d’entendre-s’hi i si el partit de Carles Puigdemont prioritza l’exercici de la fiscalització i descarta, per tant, qualsevol imatge d’acord, ni que sigui parcial.
L’habitatge és l’àmbit en què Illa preveu d’enfocar el debat, amb un anunci durant la intervenció en què se centrarà en els serveis públics, segons fonts de la presidència. Abans de l’estira-i-arronsa de demà amb els grups parlamentaris, aquesta tarda Illa farà un discurs en què també és previst que parli del finançament, del pressupost i de la llengua, a més del context internacional. ERC portarà al debat la defensa del sistema de finançament singular, i aspira que tant els socialistes com Junts li donin suport. La clau serà si la proposta d’Esquerra va més enllà o no de l’acord d’investidura tancat amb el PSC. Fins ara, la vice-presidenta espanyola María Jesús Montero ha insistit que el seu govern complirà la cessió de la gestió i la recaptació de l’IRPF de l’any vinent perquè el 2026 les pugui assumir la Generalitat, però aquesta era l’única concreció del pacte. Amb la resta, ERC i els socialistes s’havien instat a negociar per desplegar l’anomenat finançament singular, que hauria d’incloure la cessió de tots els tributs i una contribució a la solidaritat amb les comunitats autònomes de règim comú pendent de pactar-se. Junts, per una altra banda, ha declarat que no prendrà posició sobre l’acord fins que no hagi vist el text de la llei.
El finançament, per tant, es pot convertir en un altre motiu de discrepància entre ERC i Junts, en un moment en què la pèrdua de la majoria absoluta independentista dificulta que es puguin aprovar propostes de resolució sobre el dret d’autodeterminació. La portaveu parlamentària d’Esquerra, Marta Vilalta, va explicar que també presentarien una proposta de resolució sobre el referèndum i per recuperar la regulació catalana dels lloguers de temporada i per habitacions. Els Comuns estan d’acord a recuperar el decret que no s’aprovà durant la legislatura anterior, quan el PSC es va abstenir i Junts hi va votar en contra. El grup de Jéssica Albiach pretén que el govern es comprometi a augmentar els recursos destinats a les polítiques d’habitatge en el pressupost i reclamen igualment un augment de la fiscalitat turística.
Junts, que al congrés espanyol va tombar la proposta de la regulació dels lloguers de temporada i per habitacions que havia impulsat Sumar, pretén definir al parlament la seva posició sobre l’habitatge centrant-se també en les garanties de seguretat jurídica dels propietaris i en l’exercici de les competències que té Catalunya. Fonts de Junts, a més, insisteixen que intentaran que es faci evident el “sucursalisme” d’Illa i que defensaran el seu model de país del punt de vista nacional i sectorial en àmbits com la demografia, la llengua, l’educació, la seguretat i la sanitat. El partit arriba al debat de política general després de les jornades a Waterloo en què van oficialitzar l’entrada d’independents com Agustí Colomines a la direcció del grup parlamentari, i on es va consagrar l’emergència dels caps de llista i diputats Salvador Vergés, Jeannine Abella i sobretot la portaveu del grup parlamentari, Mònica Sales, que ha assumit responsabilitats de direcció internes. Tot i la projecció que s’espera que progressivament assumeixi Sales, demà serà el president del grup parlamentari, Albert Batet, qui intervindrà en el debat amb Illa com era habitual, segons fonts de Junts.
La CUP, per una altra banda, també presentarà una proposta per a regular els preus del lloguer i insistirà en la creació d’un observatori de l’aplicació de la llei d’amnistia. Són lluny els anys en què els independentistes marcaven un debat que servia per a definir en l’agenda política els horitzons del procés i la lluita antirepressiva.