MAIL OBERT MARTA ROJALS

Illa demana a Feijóo que s’afegeixi a la reforma de la llei de política lingüística: “Reconeix el castellà com a llengua d’aprenentatge”

  • En una entrevista a l'agència EFE, el dirigent del PSC considera que el millor servei que es pot fer a la llengua catalana és "despolititzar-la"

VilaWeb
EFE
16.04.2022 - 10:45
Actualització: 16.04.2022 - 11:14

En una entrevista concedida avui a l’agència EFE, el dirigent del PSC Salvador Illa ha convidat Alberto Núñez Feijóo, president del PP espanyol, a afegir-se a l’acord de modificació de la llei de política lingüística catalana, que reconeix per primera vegada el castellà com a llengua d’ensenyament.

“Si es proclama que hi ha hagut canvis d’orientació [al si del PP] i que el lideratge del senyor Feijóo és diferent del de Pablo Casado, m’agradaria que això es corroborés amb fets. L’ocasió és aquesta. O és que el català a Catalunya ha de tenir un tractament diferent que el gallec a Galícia?”, ha demanat Illa en al·lusió a les polítiques promogudes pel president gallec a la Junta.

A parer d’Illa, l’acord de modificació és positiu perquè “adequa la llei a la realitat”, i és per això que no entendria que el PP, formació que “va ser clau en els pactes de política lingüística que va haver-hi a Catalunya”, no s’hi adherís. “Si estan a favor de la defensa del català a l’escola, afegeixin-s’hi, perquè objectivament la modificació que es proposa reconeix el castellà com a llengua d’aprenentatge. En termes objectius, d’aquest punt de vista, no crec que hi puguin estar en desacord.” El PPC d’Alejandro Fernández ja ha avançat, tanmateix, que votarà en contra de la proposta.

Sobre la possible deserció de Junts, que condicionarà el seu suport a la reforma al fet que més entitats s’hi adhereixin, Illa considera que ja hi ha prou majoria per a impulsar-la, si bé insta Junts a ser seriosos i complir amb allò que han signat.

Respecte de les crítiques per part de les entitats de defensa del català, que denuncien que la proposta el posa en risc, Illa diu que aquells qui “confonen la defensa del català amb l’atac al castellà” no fan més que empitjorar la salut de la llengua. “Cal tenir altura de mires, coratge i generositat. El millor servei que podem fer a la llengua catalana és despolititzar-la“, ha reblat.

I ha continuat: “L’ús del català ha retrocedit. Per què no ens preguntem per què? Per què no ens preguntem si es podrien haver fet unes polítiques diferents des del govern de la Generalitat?” Aquesta feina d’autoavaluació per part el govern català, ha detallat, s’hauria d’acompanyar d’un esforç del govern espanyol per a promoure les llengües oficials a l’estat espanyol, una tasca que diu que el Ministeri de Cultura i Esports espanyol ja fa, per exemple mitjançant la taula de diàleg. La ronda era prevista per a principi d’any, però encara s’hi ha de posar data.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor