23.04.2025 - 11:15
|
Actualització: 23.04.2025 - 11:31
El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha trenat un discurs institucional amb motiu de la diada de Sant Jordi amb la idea del “Sant Jordi de tothom” que ha convertit en lema dels actes organitzats pel govern, la majoria dels quals, suspesos pels tres dies de dol per la mort del papa Francesc. De fet, ha comparegut al Pati dels Tarongers al Palau de la Generalitat, amb una senyera amb un crespó negre i davant la font de Sant Jordi guarnida amb roses.
“Aquests dies, són milers les mostres de condol per la mort del papa Francesc. També a Catalunya, on era molt estimat i escoltat perquè va exercir un lideratge moral més enllà de les creences religioses. El seu llegat, per a la comunitat cristiana i per al conjunt de la humanitat, és immens. Ens recorda el compromís ineludible de situar les persones més vulnerables i la cura del planeta al centre de la nostra acció col·lectiva. Solidaritat amb les persones i responsabilitat amb el medi. Tots dos, valors universals.”
Les referències cristianes han continuat amb el record al Sant Jordi màrtir, “que malgrat les ordres de l’emperador Dioclecià es negava a perseguir els cristians al segle IV”. Una història de la qual Illa ha destacat “una lliçó d’humanitat, avui tan necessària de recordar a tantes regions del món on les minories pateixen la intolerància”.
“Cada 23 d’abril Catalunya mostra al món la seva millor versió. Cívica, dinàmica, alegre, tot afirmant de la manera més bonica la nostra voluntat de fer, de ser i de conviure”, ha dit. Tot plegat, en un context geopolític canviant, però que diu que “Catalunya afronta en un bon moment” perquè l’economia creix i “hi ha vitalitat social i dinamisme cultural”. “Reforcem les nostres fortaleses, els nostres sectors productius, i el nostre escut social per afrontar amb garanties qualsevol escenari d’incertesa.”
Patró de Catalunya i de més països
Illa ha recordat que Sant Jordi és el patró de Catalunya d’ençà del segle XV, i ha dit que, en aquella època, ja es feien fires de roses a Barcelona. “Perquè compartim el mateix desig de pau i de convivència. Per això continuarem defensant aquests valors enfront dels discursos d’odi i dels qui volen generar confrontació.” Alhora, ha recordat que era el patró de molts més països, “des de Palestina a Etiòpia”, i ha fet menció del “patiment que encara avui es viu a Gaza i a tantes ciutats ucraïneses”, contra el qual ha demanat un alto-el-foc.
Tot seguit, ha vinculat Sant Jordi amb els valors europeus, com a patró de Bulgària, Portugal, Anglaterra, Romania, Gènova, Venècia, Ferrara, Nàpols, Nemea i Hannover. “Perquè gaudim de la democràcia. Per això la seguirem exercint: a les institucions i en el nostre dia a dia.” Tot seguit, ha afegit: “Perquè compartim la nostra llengua, el català, i alhora la compartim amb altres llengües d’arreu del món”, i ha afirmat que fan “nous avenços en el reconeixement del català a les institucions europees” i que en fomentaran l’ús a tots els àmbits.
“Perquè generem prosperitat”, ha dit, i “seguirem treballant perquè sigui compartida”. “I, sobretot, per què tenim un futur al davant que volem viure com vivim la diada de Sant Jordi: amb optimisme i esperança.” Per tot plegat, ha reblat, “diem que Sant Jordi és de tothom.” Una imatge que vol projectar a tot el món, on diu que cal “un missatge d’optimisme i de fraternitat”. “Perquè no hi ha gest més revolucionari contra l’odi que regalar una rosa a qui estimem i també a qui pensa diferent de nosaltres”, ha dit.
Illa ha esgrimit Sant Jordi com a arma contra aquells que “es vanaglorien d’atacar la ciència, les universitats i l’art”, davant els quals ha contraposat els catalans: “Nosaltres ens vanagloriem de regalar llibres. Perquè no hi ha gest més revolucionari a favor del coneixement, del progrés i de l’educació que obrir un llibre.” I en aquesta mateixa línia, ha vinculat la diada de Sant Jordi amb els valors humans, la democràcia i la convivència, la diversitat, l’educació, el català, la cultura, Catalunya i Europa.
“Perquè Sant Jordi és sinònim d’entesa i de diàleg entre persones. Vinguem d’on vinguem, sentim com sentim o creiem el que creiem”, ha dit, i ha expressat la fraternitat amb l’Aragó i a municipis valencians com Paiporta o Alcoi, on Sant Jordi també és patró.
Finalment, ha fet una crida a regalar roses i llibres a les persones que es troben soles i a participar en les iniciatives solidàries que avui omplen els carrers.