Illa col·loca una diplomàtica espanyola al capdavant de la delegació de la UE

  • Ester Borràs ha estat subdirectora de la secretaria d'estat d'España Global, el principal aparell de propaganda contra l’independentisme

VilaWeb
Ester Borràs Andreu, en una imatge difosa pel govern.
Pol Baraza Curtichs
08.10.2024 - 13:36
Actualització: 08.10.2024 - 13:57

El govern de Salvador Illa ha designat una nova delegada davant de la Unió Europea, amb seu a Brussel·les. És Ester Borràs i Andreu, una dona que ha centrat bona part de la carrera en la diplomàcia espanyola. Ara, en canvi, s’encarregarà de reforçar i ampliar les relacions entre el govern i les institucions europees, segons que ha anunciat la Generalitat en un comunicat.

Borràs és llicenciada en administració i direcció d’empreses (ADE) per la Universitat de Barcelona. Ha treballat en la Representació Permanent d’Espanya davant la Unió Europea com a consellera coordinadora Mertens (adjunta a l’ambaixador representant permanent adjunt), a Brussel·les, d’ençà de l’any 2021. També ha estat consellera d’Afers Parlamentaris d’aquesta Representació Permanent, que és la responsable de les relacions amb el Parlament Europeu. A més, ha estat subdirectora de la secretaria d’estat d’España Global, el principal aparell de propagada del govern espanyol contra l’independentisme, creat pel govern de Pedro Sánchez. Aquest càrrec no s’esmenta en cap moment en la biografia que el govern ha difós per promocionar el nomenament de Borràs com a nova delegada a la UE.

Subdirectora d’España Global

España Global es va impulsar el setembre del 2018, aprofitant que l’estat espanyol sofria una crisi de reputació i feia un any que s’havia fet el referèndum del Primer d’Octubre, que havia deixat unes imatges lamentables. L’artífex de l’organisme fou el ministre d’Afers Estrangers d’aleshores, Josep Borrell, que ara és l’alt representant de la Unió Europea. España Global va deixar de ser un alt comissionat i es va integrar directament en el Ministeri d’Afers Estrangers com una secretaria d’estat, cosa que anava acompanyada d’un pressupost específic, que va anar augmentant amb el pas del temps (més de 13 milions el 2021).

Borràs era subordinada d’Irene Lozano, la directora d’España Global, defensora acèrrima de l’espanyolisme. Entre el 2011 i el 2015, Lozano havia estat diputada d’UPyD i abans del 9-N va justificar l’aplicació de l’article 155 contra la Generalitat. Adoptà un discurs bel·ligerant contra l’independentisme i fins i tot, en una entrevista a la BBC, va titllar els presos polítics de criminals, cosa que en vulnerava la presumpció d’innocència, perquè aleshores encara esperaven una sentència.

España Global s’encarregà, entre més accions, de coordinar l’estratègia dels dos-cents diplomàtics espanyols en ambaixades i consolats per contrarestar la imatge de l’independentisme a l’exterior. L’organisme també va fer extensiva la campanya a periodistes i institucions estrangeres i va editar i enviar un document de vora noranta pàgines que resumia l’argumentari antiindependentista del govern de Sánchez.

Més de vint anys a la diplomàcia espanyola

Borràs va ingressar en la carrera diplomàtica espanyola el 2002. D’aleshores ençà, ha estat destinada a les ambaixades d’Espanya a Angola, Bolívia, Kenya i Catar. En l’etapa a Nairobi (Kenya), va ser representant permanent adjunta davant d’ONU-Hàbitat i membre del Grup Consultiu sobre Qüestions de Gènere (AGGI) d’aquesta organització internacional.

Als serveis centrals del Ministeri d’Afers Estrangers, Unió i Cooperació, Borràs va ser subdirectora general de Coherència de l’Acció Exterior. Prèviament, havia treballat en diverses direccions generals de les Nacions Unides, a la Secretaria General Tècnica i al Gabinet d’Anàlisi i Previsió –la unitat de prospecció política i econòmica del ministeri. A part la diplomàcia espanyola, Borràs també té una dècada d’experiència en la multinacional nord-americana Tiempo BBDO, especialitzada en comunicació i publicitat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor