15.06.2016 - 17:50
VALÈNCIA, 15 (EUROPA PRESS)
La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives està ultimant l’elaboració d’un protocol per a detectar, denunciar i combatre els maltractaments a les persones grans, que es remetrà als ajuntaments de tota la Comunitat per a establir uns criteris conjunts per a abordar “una realitat complexa i greu que existix però que està oculta i és molt difícil de detectar”.
Així ho ha explicat la directora general de Servicis Socials i Persones en Situació de Dependència, Mercè Martínez, que ha assistit a la jornada organitzada pel Moviment Social d’Integració SIN a València, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de Presa de Consciència de l’Abús i Maltractament en la Vellesa, ha informat la Generalitat en un comunicat.
La directora general ha assegurat que tot i que “no es parla molt d’això” el maltractament a les persones grans “existix, es manifesta de moltes formes i són més freqüents del que es diu o es coneix”, perquè “sempre ha estat un tema tabú del qual cal parlar i protegir les persones més grans que ho pateixen”.
Martínez ha assenyalat que el protocol oferirà als treballadors socials i als equips socials locals les eines necessàries per a detectar maltractaments físics, psicològics, sexuals, patrimonials i econòmics, i poder alertar i denunciar els casos en els quals s’observen indicis de l’existència del problema.
“L’objectiu és oferir els recursos i respostes adequades, de manera que davant d’un possible cas es puga activar un protocol d’urgència per a l’ingrés immediat de la persona més en un centre on se li oferisca l’atenció necessària”, ha explicat.
Segons la definició que ha fet l’Organització Mundial de la Salut en 2002, es considera maltractament “l’acció única o repetida, o la falta de resposta apropiada que causa dany o angoixa a una persona gran i que ocorre dins de qualsevol relació on existix una expectativa de confiança”.
D’acord amb les dades de les Nacions Unides s’estima que entre el quatre i el 6% de les persones grans de tot el món han patit alguna forma d’abús i maltractament, i al 95% dels casos este ha tingut lloc dins el si familiar.
Per este motiu, el protocol que ha elaborat la Conselleria d’Igualtat aborda l’actuació davant dels maltractaments que es produïxen a l’àmbit familiar o domèstic, que són els que habitualment es desenvolupen en les dinàmiques familiars o a la xarxa social més pròxima de la persona més.
Així, este protocol establirà tant el procés a seguir en el cas que es produïsca un episodi de maltractaments, com els primers passos per a establir una línia de comunicació amb l’entorn de la persona més, així com els mecanismes que permeten formar a les persones encarregades de la seua cura de manera que es reduïsquen este tipus d’episodis.