09.12.2022 - 15:21
|
Actualització: 09.12.2022 - 16:24
Augment d’atacs i amenaces per part de la ultradreta cap a organitzacions catalanes. Davant la situació, el departament d’Igualtat i Feminismes posarà en marxa un pla d’assessorament jurídic, gratuït, a les persones o entitats que cobrirà el cost de les intervencions quirúrgiques en cas d’agressió física per delicte d’odi –a partir de l’1 de gener- i gestió de les denúncies.
La consellera Tània Verge ha detallat que la iniciativa es posa en marxa després de detectar que més d’un 60% de les organitzacions catalanes enquestades van manifestar haver rebut algun tipus d’agressió, la majoria en l’àmbit digital. A més, també van denunciar atacs a les seus físiques i a l’espai públic.
Verge ha detallat que el pla d’actuació per al suport a les entitats i les persones defensores dels drets humans a Catalunya té cinc eixos principals. D’una banda, compta amb “mecanismes d’atenció i reparació quan rebin els atacs, des de l’acompanyament a la interposició de la denúncia a Oficina d’Igualtat de Tracte i No-discriminació fins a un nou servei d’assessorament jurídic gratuït”. També té una “cobertura econòmica d’aquelles despeses per intervencions mèdiques provocades per una agressió que sigui fruit de delictes d’odi” i permetrà fer “un monitoratge dels atacs per recollir amb quina intensitat s’expressen”.
L’objectiu principal del pla és garantir que els defensors dels drets humans puguin desenvolupar la seva tasca a Catalunya amb llibertat i seguretat.
La consellera ha presentat el pla en l’acte commemoratiu del Govern en motiu del DiaInternacional dels Drets Humans, que s’ha fet aquest divendres a l’auditori del Museu d’Història de Catalunya. La jornada duia per títol ‘Drets o privilegis? La ciutadania més enllà de la nacionalitat’ i ha tingut com a element central una conferència del professor i especialista en ciutadania i estat de dret Dimitry Kochenov.