Igualada reviu els fets del Sis d’Octubre de 1934 amb una recreació històrica de l’ANC

  • El 1934, Igualada va tenir un protagonisme especial, immortalitzat en la famosa fotografia de l’estelada al balcó de la casa de la vila

VilaWeb
Redacció
05.10.2024 - 19:58
Actualització: 05.10.2024 - 20:38

Amb motiu del norantè aniversari dels fets del Sis d’Octubre de 1934, l’Assemblea Nacional Catalana ha organitzat una recreació històrica a la plaça de l’Ajuntament d’Igualada per commemorar la proclamació de l’estat català. Hi han participat l’Ajuntament d’Igualada i la Fundació Reeixida i s’hi han aplegat desenes de figurants i visitants per reviure un dels moments més importants de la història contemporània de Catalunya.

L’acte ha consistit en la recreació d’un mercat de l’any 1934, amb la presència de personatges representatius del teixit industrial de la ciutat, com ara blanquers, teixidors i traginers, i més figures de l’època, com ara venedors de diaris, marxants d’art, sabaters, vinaters i floristes. Entre les activitats destacades, ha tingut un paper especial la recreació de la fotografia icònica de Procopi Llucià, feta per l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada, en què l’estelada onejava al balcó de la casa de la vila.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: ANC.
Fotografia: ANC.
Fotografia: ANC.

Durant l’acte, l’historiador Oriol Falguera ha narrat els fets del 6 d’octubre de 1934, quan Lluís Companys va proclamar l’estat català a Barcelona, fet que va causar una revolta popular i una repressió dura per part del govern de la República espanyola. A més de Barcelona, més de dos-cents cinquanta municipis es van adherir a la proclamació, quaranta-vuit dels quals van hissar l’estelada. Igualada va tenir un protagonisme especial, immortalitzat en la famosa fotografia de l’estelada al balcó de la casa de la vila.

La recreació ha inclòs la representació de la presa de la plaça per part dels milicians, l’assalt a l’armeria, la detenció del batlle de Calaf i el desenllaç amb l’entrada de l’exèrcit republicà a la ciutat.

VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: ANC.
Fotografia: ANC.

Segons l’Assemblea Nacional Catalana, l’objectiu d’aquesta iniciativa ha estat recuperar la memòria històrica d’una manera lúdica i pròxima a la ciutadania i transformar un acte polític en una activitat cultural per a tots els públics, sense perdre’n el significat reivindicatiu i de conscienciació nacional.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor