Iglesias vol eliminar el límit de Podem de dotze anys en política activa

  • També proposa de canviar la limitació de salari segons l'SMI per un percentatge en funció de les responsabilitats assumides

VilaWeb
Fotografia: EFE/David Fernández
Europa Press
01.03.2020 - 19:19
Actualització: 02.03.2020 - 00:01

El secretari general de Podem i vice-president del govern espanyol, Pablo Iglesias, vol acabar amb la limitació salarial per als seus càrrecs públics de tres Salaris Mínims Interprofessionals (SMI) –a més de complements per persones a càrrec–. Aquesta limitació existeix des del naixement de la formació el 2014. També ha proposat que els mandats, inclòs el seu, puguin durar més dels dotze anys fixats ara com a límit, si ho permeten els militants en una consulta. Així consta en la proposta de Codi Ètic que ha presentat l’equip ‘Un Podem Amb tu’ que lidera Iglesias per a la Tercera Assemblea Ciutadana Estatal de Podem. És previst que Iglesias aconsegueixi el suport de les bases sense gaire competència perquè aquest cop no hi ha discrepàncies internes.

Al document, que recull Europa Press, Iglesias i els seus defensen que ‘tots els càrrecs electes i tots els càrrecs interns de Podem acceptaran la limitació salarial que s’estableixi amb caràcter general per a cada nivell de representació, assumint l’obligació de rendir comptes públicament i amb la consegüent acceptació del compromís de total transparència’. A continuació, detallen que ‘a causa de l’increment de l’SMI des de l’arribada de Podem a les institucions, i davant la perspectiva que aquest continuï augmentant, l’SMI deixa de ser un marc de referència vàlid per a la limitació salarial’ de Podem. ‘A partir d’ara, les donacions seran realitzades mitjançant percentatges del salari percebut en funció de les responsabilitats assumides’, afegeixen.

El partit morat va fixar aquesta limitació de tres salaris mínims, obligant els càrrecs públics a donar la resta a causes socials i al partit, amb l’objectiu que cap càrrec públic cobrés sous desorbitats que els allunyés de les classes socials que han de representar.

A més, Iglesias inclou en la seva nova proposta d’estatus la possibilitat d’allargar el seu mandat i el de la resta de càrrecs públics i interns més enllà dels dotze anys que s’havien fixat fins ara, si així ho decideixen els inscrits en una consulta. És a dir, el document ètic estableix ‘la limitació de mandats a vuit anys per a tots els càrrecs públics i càrrecs interns del partit, amb possibilitat de prorrogar-se excepcionalment a dotze anys’ com fins ara, però afegeix que, ‘més enllà d’aquest termini, la pròrroga estarà supeditada a consulta a les persones inscrites’.

No cobrar de consells d’administració

Així mateix, inclouen una nova clàusula que obliga els seus membres a renunciar ‘a cobrar sous o remuneracions, qualsevol que sigui la seva denominació, per la pertinença derivada de l’exercici de les seves funcions públiques als consells d’administració d’algun ens o organisme públic’.

La resta del text reprodueix pràcticament en els mateixos termes el Codi Ètic vigent actualment, que va ser el que es va aprovar en l’Assemblea Ciutadana Estatal de Vistalegre II el febrer de 2017. Així, per exemple, es manté l’obligació de renunciar ‘a qualsevol pla o fons de pensió que qualsevol Administració Pública pogués haver contractat, al marge dels quals tinguin dret els empleats públics’.

‘No hi haurà més drets en matèria de jubilació amb càrrec als fons públics que els establerts en la Seguretat Social, en Classes Passives de l’Estat o aquells que l’Administració Pública tingui contractats per als seus empleats públics’, assenyala el text. També conserva l’obligació de renunciar ‘a qualsevol privilegi jurídic o material derivat de manera directa de la condició de representant i, des de la responsabilitat com a càrrec públic, a l’acolliment a qualsevol figura d’aforament judicial’.

Així mateix, manté l’obligació que els seus càrrecs electes es comprometin a renunciar als seus llocs, en el cas que així ho decideixi la militància en una consulta, si estan immers en un procés de revocació interna. És a dir, ha d’exigir i respectar que qualsevol càrrec electe sigui, al llarg de tot el seu mandat, un mer representant obligat a vincular les seves decisions al mètode obert i democràtic de participació’.

‘Aquest compromís significa que els càrrecs electes de Podem que es trobin immersos en un procés de revocació interna (conforme a la consulta a l’assemblea territorial corresponent) hauran d’acceptar la voluntat de les persones inscrites en l’organització, fins i tot la renúncia a l’acta en el cas dels càrrecs públics’, expliquen.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor