04.05.2016 - 12:32
El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i el dirigent d’Esquerra Unida, Alberto Garzón, treballen per concórrer en coalició a les eleccions espanyoles del 26 de juny amb l’objectiu de convertir-se en la segona força de l’estat per davant del PSOE. Les dues formacions negocien ara els detalls de l’entesa per liderar un govern progressista i de canvi. Iglesias ha assenyalat que la seva formació és ‘una peça clau’ i ha admès que si vol liderar el panorama polític espanyol ha de ser ‘generosa i ha reconèixer i respectar la identitat i les característiques dels altres’, en referència a Esquerra Unida.
Pablo Iglesias ha fet aquestes manifestacions en una entrevista a Tele5 on ha dit que Podem està disposat a reconèixer les sigles d’EU en aquesta coalició si finalment arriben a algun tipus d’entesa. ‘Jo em veig construint un país amb Alberto’, ha subratllat, tot evitant referir-se a les qüestions internes d’Esquerra Unida i a les crítiques que ha rebut Garzón per explorar la via de la entesa amb Podem de cara als comicis del juny.
El secretari general de Podem ha dit que dedica tots els seus esforços per fer possible la coalició amb EU i ha subratllat que ell ‘desitja l’acord’. Iglesias però, no ha volgut donar detalls de les negociacions que estan portant a terme els secretaris d’organització de les dues formacions, Pablo Echenique i Adolfo Barrena. En aquest sentit, ha assenyalat que cal deixar treballar els dos equips i ha afirmat que la predisposició de la majoria dels representants de Podem i d’Esquerra Unida són partidaris de l’acord.
Per la seva banda, Alberto Garzón ha donat per fet aquest dimecres que les dues formacions concorreran plegades el 26 de juny després d’haver afirmat que l’entesa Podem-EU és perfectament capaç de prendre el lloc al PSOE. ‘Sóc dels que pensa que com a mínim quedarem com a segona força, però estem en condicions de disputar la primera’, ha manifestat el líder d’EU en una entrevista a Catalunya Ràdio.
Malgrat haver tingut posicions diferents en alguns aspectes, Alberto Garzón ha explicat que ara cal pensar ‘en termes històrics’ per fer front als problemes reals dels ciutadans i, d’altra banda, ha dit que cal modificar el paper del Tribunal Constitucional ja que les seves interpretacions són ‘cada cop més regressives’.