22.02.2018 - 14:27
El recinte firal de Madrid on es fa la fira d’art Arco que ha retirat l’obra ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’, Ifema, nega que es tracti de censura. En una nota de disculpa, Ifema es reivindica com una plataforma ‘capaç de representar la vitalitat i el dinamisme de l’art contemporani’ i diu que la petició de retirar l’obra que va fer a Arco ‘en cap cas perseguia exercir cap censura a la creació, encara que la percepció pública hagi estat aquesta’. Malgrat tot, l’obra censurada no es tronarà a exposar a la fira d’art.
L’obra de l’artista Santiago Sierra recollia els rostres pixelats de persones com Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i una vintena de presos polítics més per a denunciar l’existència de presos polítics a l’estat espanyol. La censura la va executar Arco, que addueix que vol ‘evitar polèmiques’, a petició d’Ifema.
A la nota, Ifema diu haver comprès que han d”evitar en el futur qualsevol circumstància d’aquesta naturalesa’.
Llegiu ací la nota d’Ifema:
«L’objectiu d’Ifema és configurar, de la mà de l’estament galerístic, una plataforma comercial i de coneixement del més alt nivell internacional, capaç de representar la vitalitat i el dinamisme de l’art contemporani, així com d’afavorir l’impuls del col·leccionisme públic i privat.
Amb aquests objectius sempre presents, volem comprometre la nostra voluntat de seguir construint una Fira de l’Art Contemporani de Madrid que respongui a l’esperit dels que la constitueixen: galeristes, artistes, institucions del món de l’art, col·leccionistes, i en definitiva, tots els actors que conformen l’univers de la creació cultural.
Per això, davant el malestar que hagi pogut generar-se en aquesta edició de la fira, és del màxim interès d’Ifema assenyalar que, d’acord amb les normes que regeixen en el desenvolupament de la fira Arco, l’únic òrgan competent en l’avaluació dels continguts és el seu Comitè Organitzador, una potestat en la qual ens reafirmem.
En aquest sentit, lamentem i demanem sinceres disculpes davant la controvèrsia que s’ha produït a conseqüència de la petició a una galeria per a la retirada d’una obra, que en cap cas perseguia exercir cap censura a la creació, encara que la percepció pública hagi estat aquesta. No hi va haver mala fe en aquesta acció, i acceptem les crítiques rebudes, comprenent que hem d’evitar en el futur qualsevol circumstància d’aquesta naturalesa.»
L’empresari Tatxo Benet compra l’obra
L’empresari Tatxo Benet, cofundador de Mediapro, ha comprat la polèmica obra d’Arco que mostra, entre d’altres, els rostres pixelats d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i els defineix com a ‘presos polítics’. Benet ha dit al canal 3/24 que l’ha adquirit abans de saber que s’havia demanat de retirar-la. Després de definir com un ‘escàndol’ que l’obra s’hagi retirat, ha afirmat que li agradaria que la pogués veure el màxim de gent, per la qual cosa l’ha posat a disposició de ‘qualsevol galeria o museu d’Espanya que vulgui exposar-la’. Sí que ha admès que quan veure el muntatge i la trajectòria de l’artista, Santiago Sierra, es va preguntar ‘si es podria veure’, però igualment ha considerat ‘intolerable’ que ‘en ple segle XXI’ es pugui ‘coartar la llibertat artística d’aquesta manera’.