Iemen.- Ja han mort més iemenites per falta d’ajuda mèdica que per la guerra durant l’últim any

  • Un total de 10.000 iemenites han mort en l'últim any a causa del tancament de l'aeroport internacional de Sanà, perquè no han pogut buscar ajuda mèdica especialitzada a l'estranger, enfront de les 9.000 que han perdut la vida per la guerra, segons ha alertat aquest dimecres el Consell Noruec per als Refugiats (CNR), que cita dades del Ministeri de Sanitat.

VilaWeb
Redacció
09.08.2017 - 16:00

MADRID, 9 (EUROPA PRESS)

Un total de 10.000 iemenites han mort en l’últim any a causa del tancament de l’aeroport internacional de Sanà, perquè no han pogut buscar ajuda mèdica especialitzada a l’estranger, enfront de les 9.000 que han perdut la vida per la guerra, segons ha alertat aquest dimecres el Consell Noruec per als Refugiats (CNR), que cita dades del Ministeri de Sanitat.

Les restriccions imposades per la coalició internacional liderada per l’Aràbia Saudita per sufocar la revolta houthi i per retornar al Govern d’Abdo Rabbu Mansur Hadi al poder van comportar el tancament de l’aeroport de Sanà el 9 d’agost del 2016, “deixant molts iemenites sense mitjans de transport segurs per sortir del país”.

Abans que comencés la guerra, el 2015, “uns 7.000 iemenites viatjaven a l’estranger des de l’aeroport de Sanà per aconseguir tractaments mèdics que no estaven disponibles al país, un nombre que ha crescut exponencialment” en els darrers dos anys, assenyala l’ONG.

El CNR ha explicat que es tracta d’un bloqueig especialment greu, atès que més de 54.000 persones han estat víctimes dels combats, entre morts i ferits, i el sistema sanitari del Iemen, igual que els serveis públics en general, està totalment col·lapsat perquè els 1,2 milions de funcionaris porten un any sense cobrar el seu salari habitual.

“Els serveis públics s’han enfonsat per la pressió de la guerra: centenars de milers de persones estan malaltes, ferides o necessiten serveis, però s’han reduït dràsticament els recursos per atendre-les. Per això, és fonamental que tots els accessos aeris, nacionals i internacionals, es reobrin”, ha dit el director del CNR al Iemen, Mutasim Hamdan.

Un iemenita identificat com Mohamed ha explicat el cas del seu pare. “L’única forma de salvar-li la vida era portar-lo a l’estranger perquè el tractament no estava disponible al Iemen”, ha dit. Van viatjar 24 hores per carretera per arribar a l’aeroport de Seiyun, al sud del país. “Els metges van dir que era molt perillós, però era l’única opció”, ha afirmat. El seu pare va morir un dia després d’agafar aquest vol.

“Denegar l’accés a viatjar ha condemnat milers de iemenites amb malalties no letals a la mort”, ha denunciat Hamdan. “Més enllà dels atacs aeris i del còlera, la guerra al Iemen està destrossant la vida dels seus ciutadans en tots els fronts”, ha retret.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor