05.07.2023 - 19:06
|
Actualització: 06.07.2023 - 18:19
La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha publicat un nou diccionari en línia que es presenta com una eina de consulta pràctica. És el Diccionari Essencial de la Llengua Catalana (DEIEC), una obra que parteix del cabal lèxic recollit al Diccionari Manual de la Llengua Catalana, editat pel IEC l’any 2001, i hi incorpora les actualitzacions del Diccionari de l’Institut dels Estudis Catalans (DIEC) i les novetats de la Gramàtica de la Llengua Catalana (GIEC) i de l’Ortografia Catalana (OIEC).
L’obra és de contingut normatiu i, segons Nicolau Dols, president de la Secció Filològica del IEC, serà una eina de gran utilitat. “Té unes novetats, unes eines noves que fins ara no podíem aplicar al DIEC, i ara l’estrenam”, explica en declaracions a VilaWeb.
El nou diccionari és adreçat a un públic ampli i conté orientacions sobre la manera de fer servir els mots i exposa exemples i combinacions lèxiques que poden ser especialment útils per a escriptors, periodistes, professors i estudiants de català.
Un bon reguitzell de novetats
El nou diccionari inclou tan sols 39.300 mots dels més de 70.000 articles que conté el DIEC, descrits amb criteris lexicogràfics actuals. Segons Dols, això és perquè s’ha deixat de banda molta terminologia específica i científica que recull el DIEC, amb l’objectiu de fer una obra més útil. “En aquest nou diccionari no hi són totes les paraules, però totes les que hi apareixen són normatives i, efectivament, també es troben al DIEC. Passa que ara es presenten d’una manera una mica diferent”, afegeix Dols.
Totes les entrades que tenen flexió van acompanyades de les formes flexives corresponents, i si són verbs, de la conjugació corresponent en cinc presentacions alternatives, una per a cada dialecte (central, valencià, balear, nord-occidental i septentrional). D’altra banda, aquelles entrades que poden presentar dubtes quant a la partició sil·làbica porten explícita aquesta informació. Com a novetat, també s’hi inclouen sinònims i mots derivats previsibles. “Hi ha algunes altres coses que em semblen importants, com ara les eines de partició sil·làbica o l’aparició de col·locacions, que són seqüències de mots”, explica Dols. També s’hi reflecteixen les concurrències, és a dir, les coincidències de paraules que acostumen a anar plegades, encara que no hi hagi una atracció sintàctica.
El diccionari en línia té una opció de cerca bàsica i una de cerca avançada, el resultat de les quals es pot imprimir o bé exportar a un document PDF o, en el cas de la taula de resultats de la cerca avançada, també a un full de càlcul. El text dels articles és completament navegable: clicant sobre qualsevol dels mots es pot accedir a l’article del mot en qüestió.
El IEC començarà aviat a treballar en la creació d’un diccionari completament nou. És una fase que pot durar entre vuit anys i deu. “Serà el nou diccionari normatiu, pensant també en diccionaris en línia, en l’estructura de bases de dades enllaçades i en totes les facilitats que ens dóna la tecnologia actual”, explica Dols.