“Tenim una identitat nacional pròpia i la volem reivindicar”: la societat civil de Mallorca celebra la Diada oficial

  • L’OCB i els Joves de Mallorca per la Llengua organitzen un acte reivindicatiu per recordar el 31-D com a veritable Diada

VilaWeb
Moment del cant de ‘La Balanguera’ en la celebració de la Diada de Mallorca (fotografia: Martí Gelabert)

Martí Gelabert

31.12.2024 - 14:28
Actualització: 31.12.2024 - 20:53

Arran de les imposicions del Consell de Mallorca per a traslladar la Diada al 12 de setembre, la societat civil s’ha organitzat per celebrar un acte oficial de la veritable Diada de Mallorca: el 31 de desembre. Han estat l’Obra Cultural Balear i els Joves de Mallorca per la Llengua qui l’han organitzat. S’ha fet a la plaça de Sant Jeroni de Palma.

Un seguici de la colla gegantera de Calvià ha donat el sus a l’acte, que ha estat breu, però emotiu. També han estat emotives i reivindicatives les paraules de la música Clara Fiol, encarregada de llegir el manifest: “El 31 de desembre de 1229. Aquell dia va ser el moment fundacional del nostre poble, quan el rei Jaume I va incorporar aquesta illa a un nou món del qual som hereus com a mallorquins, amb una identitat que hem mantingut, al llarg dels segles, i que hem de saber preservar i transmetre a les generacions futures.”

Una pancarta dels Joves de Mallorca per la Llengua també ho deixava clar: “Guanyem el futur”. Perquè, precisament, és el que ha intentat el PP canviant la data de la Diada. Ja ho ha recordat el president de l’OCB, Antoni Llabrés, que ha subratllat la importància d’actuar enguany amb més força que mai “per fer front a l’agressió perpetrada pel Consell amb una clara intenció despersonalitzadora”. “És una diada postissa que pren com a referència un fet anecdòtic; és una pseudodiada sense arrelament. És un intent d’esborrar la nostra memòria”. En aquesta línia, Llabrés ha assegurat que és només un intent que fracassarà en la memòria de Mallorca. L’OCB s’ha compromès a no aturar, a continuar lluitant: “Ens comprometem a persistir i que aquest canvi sigui només un trist parèntesi que no sobrevisqui a aquesta legislatura”.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
(fotografia: Martí Gelabert)
(fotografia: Martí Gelabert)
(fotografia: Martí Gelabert)

Fiol, en la lectura del manifest, ha dit: “El 31 de desembre és la Diada del poble mallorquí, la Festa de l’Estendard, de les quatre barres que fan part dels nostres escuts i banderes i ens identifiquen com a poble”. I ha continuat: “La raó de ser d’aquesta diada és manifestar que tenim una identitat nacional pròpia i així la volem reivindicar.”

En defensa de la llengua catalana

Els organitzadors han demanat a les institucions que respectin la història i l’autogovern i que defensin la llengua i la cultura catalanes. De fet, els Joves per la Llengua han defensat que el 31-D “és el símbol de la cultura, de la llengua i d’una identitat que commemora tot el que som, units per una mateixa llengua”.

Del català han dit que és la millor eina d’integració social: “Si parles la llengua i estimes Mallorca, ja ets mallorquí”, han expressat, i han rebut forts aplaudiments. També han recordat que els joves eren una generació marcada pels atacs continus a la llengua i a la terra, però que la prova que avui es fessin actes com aquest era una mostra de persistència com a poble. Això sí, han subratllat la necessitat de tenir eines per a garantir l’aposta lingüística i cultural. “Mantinguem dia a dia i en cada moment la nostra llengua i recordem d’on venim”, han defensat.

Llabrés també ha insistit que la celebració de la Diada era “una voluntat decidida de mantenir-nos ferms en la defensa del que som”. Però ha recordat que no podia ser únicament una mirada al passat, sinó també un compromís per al futur, perquè davant hi ha un desafiament titànic en una Mallorca diversa, plural i complexa.

L’acte ha acabat amb el cant de “La Balanguera” i amb l’actuació de Natàlia i Carles. I ho ha fet amb orgull, amb punys alçats, crits de “volem Països Catalans” i l’esperança que mantenen les generacions presents i futures, amb una declaració d’autoestima i un exercici de dignitat col·lectiva, d’orgull com a poble i d’amor pel país.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor