25.01.2022 - 19:23
|
Actualització: 25.01.2022 - 19:40
Un grup d’investigadors catalans han identificat una molècula implicada en la metàstasi òssia associada al càncer de pròstata que podria ser útil en el disseny de noves teràpies per al seu tractament. El treball, publicat a la revista “Cancers”, el lideren investigadors de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (IDIBELL), la Universitat de Barcelona (UB) i Vall d’Hebron Recerca.
En un comunicat conjunt, els tres centres han explicat que el càncer de pròstata és el més prevalent en homes a tot el món, i que, en vora d’un 70% dels pacients amb el càncer en estat avançat, les cèl·lules canceroses es desplacen fins al torrent sanguini i arriben a instal·lar-se en els ossos. Aquest fenomen es coneix com a metàstasi òssia i dona lloc a complicacions que perjudiquen greument la qualitat de vida del pacient, a més de reduir dràsticament les probabilitats de supervivència.
Els investigadors han observat que les cèl·lules tumorals amb una baixa expressió d’una molècula concreta, el microRNA miR-135b, tenen més capacitat per establir metàstasi òssia, és a dir, una de les funcions d’aquesta molècula seria prevenir aquesta complicació en els estadis més avançats de la malaltia. Els resultats han estat possibles gràcies a l’estudi de mostres de pacients del Servei d’Urologia de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron. “Analitzar els nivells del miR-135b en els casos de càncer de pròstata podria ser un indicador del pronòstic d’aquesta malaltia, a més de ser útil per dissenyar nous tractaments”, ha indicat la investigadora de l’IDIBELL i la UB i primera autora de l’estudi, Mireia Olivan.