Identifiquen les cèl·lules pioneres en el desenvolupament neuronal de l’oïda

  • Científics de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona i la Universitat de Tolosa de Llenguadoc han identificat les cèl·lules que engeguen el desenvolupament neuronal de l'oïda interna, ha informat aquest dimarts la universitat catalana en un comunicat.

VilaWeb
Redacció
20.06.2017 - 18:33

BARCELONA, 20 (EUROPA PRESS)

Científics de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona i la Universitat de Tolosa de Llenguadoc han identificat les cèl·lules que engeguen el desenvolupament neuronal de l’oïda interna, ha informat aquest dimarts la universitat catalana en un comunicat.

La troballa, publicada a la revista ‘eLife’, mostra que les neurones pioneres es troben fora de l’oïda interna i, una vegada activades, migren cap a aquest teixit per induir en el teixit de l’oïda interna la formació de més neurones.

L’oïda interna és l’òrgan responsable dels sentits d’audició i equilibri, i està format per una sèrie de cavitats plenes de líquid.

Durant anys es pensava que totes les neurones de l’oïda interna es desenvolupaven dins d’una àrea d’embrió coneguda com a epiteli de l’oïda interna, no obstant això l’equip liderat per Berta Alsina, gràcies a l’ús d’avançades tècniques de microscòpia en embrions de peix zebra, ha descobert que aquest procés s’inicia abans, amb l’arribada de cèl·lules externes a l’epiteli.

Malgrat no tenir orelles, els peixos zebra posseeixen, en el seu crani, una oïda interna que els dota del sentit de l’equilibri i de l’audició, i és molt similar a les oïdes d’altres vertebrats, com els humans.

A més, els embrions de peix zebra són transparents, fent possible la visualització directa de l’activació dels gens i els moviments cel·lulars.

Mitjançant imatges d’embrions de peix zebra en temps real, els científics mostren que les primeres cèl·lules que activen el gen ‘neurog1’ ho fan fora de l’oïda interna, que migren a l’epiteli de l’oïda interna i provoquen l’activació de ‘neurog1’ en les seves noves cèl·lules veïnes.

L’autor de l’article i investigador en el laboratori d’Alsina, Esteban Hoijman, ha assegurat que han identificat aquest nou grup de cèl·lules que actuen com a pioneres de la neurogènesi de l’oïda, i tenen dues funcions essencials, ja que constitueixen les primeres cèl·lules especialitzades de l’epiteli i promouen l’especialització de les cèl·lules residents en l’oïda interna.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor