08.06.2023 - 11:35
|
Actualització: 08.06.2023 - 11:45
El Centre de Defensa de Drets Humans Irídia ha identificat l’agent dels Mossos d’Esquadra que va ferir amb una bala de foam al testicle dret d’un manifestant en la protesta contra el govern espanyol a Barcelona del 21 de desembre de 2018. Es tracta de l’agent amb Targeta d’Identificació Professional (TIP) 15443 i Número d’Operatiu Policial (NOP) D204A9784. L’home ferit va haver de sotmetre’s a una intervenció quirúrgica d’urgència i finalment va perdre de l’òrgan.
Irídia denuncia que si bé la Divisió d’Afers Interns (DAI) dels Mossos els va facilitar les imatges dels fets, així com informes en què s’identifica a 5 agents escopeters; no van identificar l’autor del tret. “Com ja va passar en el cas de Roger Español, en què també va ser la societat civil qui va dur a terme aquesta investigació i va identificar el responsable, es fa patent que els mecanismes d’investigació interna dels cossos policials no són prou efectius”, retreuen.
L’entitat també lamenta que tot i la gravetat dels fets —que a parer seu constitueixen una mala praxi i un possible delicte per la prohibició de disparar bales de foam al cap— no consta cap expedient sancionador de la DAI ni informe de la Divisió d’Avaluació de Sistemes (DAS) en relació amb aquests fets.
Així mateix, Íridia apunta que dels cinc escopeters que es va identificar que van efectuar trets a la zona en el moment de la lesió del manifestant, un no anava identificat amb el NOP, incomplint la Instrucció 6/2013 vigent. Afegeixen que en cap cas es donaven les circumstàncies per a disparar el manifestant, atès que —diuen— segons el protocol només es pot disparar a un manifestant si aquest està posant en risc la vida o la integritat física dels agents o terceres persones. “Aquest no és el cas, tal com demostren les imatges aportades i el fet que el jove en cap moment ha estat detingut ni acusat de cap delicte”, asseguren.
L’organització insisteix que és necessari millorar els mecanismes de control del cos de Mossos d’Esquadra per tal que no es donin situacions com aquesta. “Com denuncia el col·lectiu Stop Bales de Goma, un cop més es constata que els projectils de foam són molt lesius, i que els mecanismes de control i traçabilitat no funcionen en aquests casos. És molt difícil poder identificar l’autor del tret, impedint així la rendició de
comptes”, reblen.