14.12.2022 - 12:05
|
Actualització: 14.12.2022 - 12:06
Un estudi ha conclòs que els pacients amb esclerosi lateral amiotròfica (ELA) presenten nivells anormalment elevats de les proteïnes NOD2 i Spp1, per la qual cosa es postulen com a nous biomarcadors. El treball l’han fet investigadors del laboratori de Malalties Neuromusculars de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i la Unitat de Memòria del Servei de Neurologia. Els resultats han permès conèixer que els nivells de la proteïna NOD2 eren significativament més alts en els pacients amb ELA respecte als participants diagnosticats amb Alzheimer, demència frontotemporal i el grup de control. També en el cas de Spp1 en comparació amb pacients sans.
L’objectiu principal d’aquest estudi, que s’ha realitzat en col·laboració amb l’Institut de Recerca de Navarra (IdisNA), en el marc del Centre de Recerca Biomèdica a la Xarxa de Malalties Rares (CIBERER) i el Centre de Recerca Biomèdica a la Xarxa de Malalties Neurodegeneratives (CIBERNED), era intentar trobar biomarcadors tant diagnòstics com pronòstics de l’ELA.
Els investigadors van analitzar dades d’una cohort de 123 pacients amb ELA, 30 pacients amb malaltia d’Alzheimer, 28 pacients amb demència frontotemporal i 102 controls sans d’edats similars als malalts.
A l’estudi es va poder comprovar que els nivells de Spp1 estaven elevats en els pacients amb ELA en comparació amb els participants sans. Tot i això, no es van trobar diferències significatives en els nivells d’aquesta proteïna entre els pacients amb ELA i els malalts amb Alzheimer o demència frontotemporal.
Els investigadors expliquen que les dades donen suport a un paper important del procés de neuroinflamació en la fisiopatologia de l’ELA i poden ser útils per ajudar a identificar nous objectius per a la recerca i el desenvolupament de tractaments que puguin modular aquestes vies per a aquests pacients.