22.09.2017 - 12:56
L’Ajuntament tracta de contactar amb 40 famílies i ja ho ha fet amb la resta
BARCELONA, 22 (EUROPA PRESS)
El regidor de Presidència de Barcelona, Eloi Badia, ha explicat aquest divendres que han identificat de moment 63 difunts en taüts del bloc de 144 nínxols que es va esfondrar la setmana passada, dels quals quatre estaven buits, per la qual cosa falten per identificar 77 morts que estaven en taüts.
Tenint en compte els difunts en taüts i també les restes en sudaris –hi havia més d’un mort en alguns nínxols–, la xifra d’identificats ascendeix a un centenar d’un total de més de 300 persones que havia enterrades en el bloc, del que es van esfondrar completament 68 nínxols, altres 24 segueixen sota les ruïnes, i 28 es van derrocar de forma preventiva, ha detallat Badia en roda de premsa.
Al costat del Director General de Cementiris de Barcelona, Jordi Valmaña, Badia ha explicat que altres 24 segueix en peus però ja s’han retirat les restes perquè també es derrocaran de forma preventiva, i ha assenyalat que els totes les restes recuperades s’han col·locat en altres nínxols, perquè no poden deixar-se a l’aire lliure.
Les famílies decidiran si prefereixen que els seus difunts romanguin en els nínxols en els quals s’estan situant o que es traslladin al bloc que es construirà per substituir l’esfondrat –que tindrà un cost d’uns 200.000 euros–, i l’Ajuntament ha contactat amb totes elles excepte amb unes 40, que els seus familiars porten enterrats més d’una dècada –uns 100 estan des de fa més de deu anys–, la qual cosa dificulta donar amb ells per canvis en els contactes.
Preveuen haver acabat la retirada dels enderrocs i la col·locació dels morts en nínxols la setmana vinent, encara que per no haver-los identificat a tots, ja que alguns probablement requeriran “processos més llargs” com a proves d’ADN, podria no estar resolt per Tots Sants, ha dit preguntat pels mitjans.
INFORMES HO VEUEN IMPREVISIBLE
Ha explicat que van encarregar dos informes independents a dos arquitectes que, en la seva versió preliminar, han conclòs que no es podia preveure l’ensulsiada dels nínxols, causada per “l’orografia complicada del terreny associada a moviments morfològics de la terra” i a desperfectes i el desgast en les estructures internes, ha dit Badia.
Ha concretat que el dimecres 13 es va detectar sobre les 16.00 hores una gran esquerda en el bloc –situat entre Sant Antoni Abat i Sant Joaquim Abat– i que es va citar les 9.00 del dijous al tècnic i es va decidir tallar el carrer i impulsar ràpidament treballs per reparar-la: “Desgraciadament, no arribem a temps de poder solucionar l’esquerda”, ja que la matinada del divendres es va esfondrar.
Més del 40% de la inversió de Cementiris de Barcelona es destina a rehabilitació i manteniment, amb 24 milions en deu anys –10,2 d’ells per Montjuïc–, ha detallat Valmaña, que ha assegurat que el Pla Director de 2007 va establir zones de risc en les quals s’havia d’actuar, i que aquesta estava marcava com “una zona de no actuació, perquè estava ben”.
Badia ha destacat que faran seguiment dels moviments del subsòl i alteracions freàtiques; faran tastos per comprovar l’estat de les estructures internes dels blocs; reforçaran el protocol d’observació per detectar esquerdes, i revisaran les zones en les quals es van detectar patologies amb unes prospeccions el 2008.
Després de l’ensulsiada, es va contactar amb el jutjat de guàrdia, l’Institut de Medicina Legal i l’Ajuntament, que va activar a dos psicòlegs del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (Cuesb), i es va començar a contactar també amb les famílies dels difunts –tots amb concessió dels nínxols i no propietaris–.