23.02.2022 - 08:43
|
Actualització: 23.02.2022 - 09:43
L’Institut Català de la Salut (ICS) ha emès un comunicat arran de la investigació de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) per possibles irregularitats en un contracte d’emergència durant la primera onada per comprar màscares, respiradors i altre material sanitari. Ahir, l’OAC va assenyalar que el contracte tenia un valor de seixanta milions d’euros, però se’n van avançar trenta-cinc abans de rebre el material, tot i que l’empresa no tenia cap treballador, ni tampoc se’n tenien referències prèvies.
En el comunicat, l’ICS recorda que el director de l’OAC, Miguel Ángel Gimeno, va explicar en públic que no s’ha trobat “elements corruptius” en la contractació. “Tot el material va ser lliurat i distribuït i, el més important, utilitzat pels professionals dels centres sanitaris”, afegeix l’institut.
Així mateix, l’ICS afirma que l’operació de compra es va fer en coordinació amb el Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda i el Servei Català de la Salut (CatSalut). “La prioritat de totes les institucions implicades va ser l’obtenció de material de protecció en uns moments d’extrema escassetat en l’àmbit mundial”, continua el comunicat, que recorda que durant la situació d’emergència, els proveïdors habituals eren incapaços de subministrar material sanitari.
“Efectivament, l’ICS i la resta d’institucions implicades van assumir un risc per donar resposta a la situació d’excepcionalitat, per procurar un material que era de vital importància per als professionals sanitaris en les primeres setmanes d’irrupció de la covid”, conclou l’ICS, que destaca que la Sindicatura de Comptes ja va analitzar el contracte i no va trobar cap irregularitat.