12.05.2018 - 17:18
|
Actualització: 12.05.2018 - 17:44
El president del grup parlamentari del PSC-Units, Miquel Iceta, s’ha mostrat a favor d’aixecar el 155 quan es formi govern però ha dit al candidat, Quim Torra, que no ha de ser per permetre passar d’estar “dirigits” per Madrid a estar-ho “des de Waterloo o Berlín”. El socialista també li ha demanat que no es repeteixin els “errors” de l’anterior legislatura: “No tornem a emprendre un camí que sabem tots que té uns costos enormes”. A més, li ha reclamat que faci “de president” i que no decideixi per ell ningú altre, en al·lusió a Carles Puigdemont. “Per mi el despatx que vostè ocupi serà el despatx del president”, ha declarat. En aquest sentit, ha afirmat que “no és acceptable” la diferenciació entre un govern interior i un d’exterior i li ha reclamat respecte per les institucions. El socialista ha lamenta també que Torra només s’hagi dirigit “als catalans que ja donen suport al projecte independentista” i li ha retret que de diàleg no només se n’ha de parlar sinó que “cal voler-lo”.
Iceta ha demanat a Torra que no segueixi el camí de l’anterior legislatura, per exemple amb les al·lusions a la república i el procés constituent. “Si hi ha d’haver erros que siguin nous de trinca i els camins que no han funcionat no cal que els tornem a emprendre”, ha declarat. En aquest sentit, ha preguntat a Torra que si és escollit president “voldrà contribuir a mantenir la tensió o intentarà contribuir a disminuir-la cercant una solució”. “Seguirem el referèndum o referèndum, independència o independència o estem disposats de veritat a parlar”, ha manifestat.
D’altra banda, li ha reclamat que sigui ell qui assumeixi les accions i no una altra persona, en referència a Puigdemont. “Si s’han de donar Creus de Sant Jordi, decideixi vostè, ningú altre”, ha dit. El socialista ha assegurat entendre que per als independentistes Puigdemont pugui tenir un “reconeixement” però li ha demanat l’esforç de “separar la legítima qüestió política o personal del funcionament de les institucions”. El primer secretari del PSC ha lamentat que Torra ha estat “proposat digitalment” i ell ha acceptat “encantat”. “Molts catalans només podem considerar legítim el president que obtingui la confiança del Parlament i de vostè se’n podria dir que ho serà per gràcia de Puigdemont i el permís de la CUP”, ha declarat.
També ha criticat que hagi acceptat ser un president “temporal”, aspecte que ha rebutjat i li ha reclamat una legislatura que duri més d’un any per poder tirar endavant els projectes a llarg termini que reclama el país. Sobre el 155, s’ha mostrat a favor que s’aixequi però no per passar a estar “dirigits des de Waterloo o Berlín” i ha alertat que “depèn que es faci, el control de l’autogovern pot continuar en perill”. Segons Iceta, Torra tampoc s’ha dirigit al conjunt dels catalans sinó només als independentistes i per això li ha recomanat “revisar” alguns dels plantejaments fets fins ara si vol representar a tots els catalans. “Així eixamplaran la base? Expulsant els que no siguin independentistes?”, s’ha preguntat. En aquest sentit, li ha criticat especialment algunes afirmacions seves sobre el castellà i li ha dit que aquells que parlen castellà també són catalans, instant-lo a fer “un esforç a adaptar-se a aquesta realitat”. “El català no és una llengua estrangera a Catalunya”, ha manifestat.
A més, l’ha acusat d'”oblidar que hi ha molts catalans que se senten espanyols”, instant-lo a tenir una actitud “empàtica” i “respectuosa” amb tothom. Tot i això, ha considerat que cal esperar a quines són les accions concretes de Torra si esdevé president perquè un cop una persona arriba al càrrec “les coses canvien”. “Espero que si arriba a ser president sigui conscient de la responsabilitat que entoma”, ha dit. Diàleg realIceta també s’ha referit a les referències al diàleg que ha fet Torra al seu discurs i ho ha fet constatant que després del seu discurs ha pensat “com s’hi posarà per dialogar amb el que ha dit al matí”. “Li veig poc recorregut”, ha contestat. En aquest àmbit, li ha preguntat si voldrà seure a la taula amb el govern de Mariano Rajoy per parlar del finançament i s’ha ofert a contribuir al diàleg si és per tractar aquesta qüestió i aconseguir més autogovern per a Catalunya. Així, Iceta s’ha mostrat a favor de teixir aliances però ha reconegut que aquests aliances no podran ser tan àmplies “si l’objectiu és només república”. Insistint en aquesta idea ha rebutjat la “visió disruptiva del règim autonòmic” i li ha dit que aquesta visió no és compatible amb la col·laboració per unes millors polítiques socials.