15.10.2016 - 20:00
|
Actualització: 15.10.2016 - 20:34
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, revalida el càrrec en proclamar-se vencedor de les primàries del partit amb el 54% dels vots. S’ha imposat a la seva única rival, la número dos del partit i batllessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, que ha aconseguit el el 46% dels vots. Els militants i simpatitzants socialistes han pogut votar entre les deu del matí i les set del vespre aquest dissabte. Podien votar 17.935 persones i s’han emès 9.115 vots. Celestino Corbacho ha estat el responsable d’anunciar el resultat a la seu del partit passades les vuit del vespre.
Després de l’anunci del resultat, els dos candidats s’han dirigit als periodistes que hi havia a la seu del partit. Núria Parlón ha agraït l’esforç dels militants i la participació, així com el suport rebut. Ha dit que el partit és viu i que ha quedat desmentit que es trencaria, tal com havien pronosticat algunes veus. Ha dit que se sentia orgullosa de tots els votants de les primàries, els que l’havien votat a ella i els que havien votat a Iceta.
El guanyador ha pres la paraula a continuació. Ha reconegut a Parlón la capacitat d’haver generat una esperança de canvi i de millora dins del partit i ha volgut agraïr-li el compromís i la complicitat. I a continuació ha volgut deixar clar que no hi hauria cap mena de divisió al partit entre ‘parlonistes’ i ‘icetistes’, sinó que tan sols hi haurà socialistes. ‘Això és el que som i això és el que ens va fer entrar en aquesta organització’, ha dit Iceta.
Dues maneres de veure el PSC
Tant Parlon com Iceta havien deixat clar que donarien la consigna als set diputats del PSC al congrés de votar contra la investidura de Mariano Rajoy, i no pas d’abstenir-se per a permetre-la tal com plantegen els barons socialistes que han pres el control del partit.
Les discrepàncies, però, han sorgit sobre si això comportaria una revisió del protocol de relació entre el PSOE i el PSC, ja que Iceta creu que no seria necessari, mentre que Parlon s’hi ha mostrat a favor.
Entre Parlon i Iceta hi ha cordialitat, i força punts de contacte. Però també hi ha divergències, com en la qüestió territorial. La posició d’Iceta, reflectida en la ponència estratègica (pdf) que se sotmetrà a votació en el congrés del mes vinent, diu que a Espanya hi hauria d’haver una reforma constitucional de tipus federal, i que s’hauria de sotmetre a votació a tot l’estat. Aquesta reforma implicaria el reconeixement de Catalunya com a nació. En cas que en aquest hipotètic referèndum Catalunya rebutgés aquesta reforma, s’obriria l’anomenada ‘via canadenca’, és a dir, l’acord entre el govern espanyol i el de la Generalitat per a fer un referèndum ‘sobre la secessió’.
Però Parlon no està d’acord amb aquest enfocament. Entre les esmenes que ha presentat a la ponència, n’hi ha una en què substitueix l’apartat que inclou la via canadenca per un nou redactat on propugna d’establir un nou contracte amb l’estat ‘que pugui ser referendat pels catalans a les urnes dins d’un procés amb totes les garanties democràtiques’. Aquest acord, diu, ha d’incloure el reconeixement de Catalunya com a nació i de la plurinacionalitat d’Espanya, però no apunta què passaria si els catalans no referendessin aquest pacte.
En el nou redactat proposa una solució ‘democràtica, legal, dialogada i acordada’ en una reforma constitucional de caràcter federal. ‘I volem fer aquest camí amb total respecte i lleialtat a les institucions espanyoles, al costat de la resta dels socialistes espanyols, però amb la màxima determinació i legitimitat en l’articulació dels nostres plantejaments nacionals’, diu.
Un altre tema àmpliament debatut ha estat el paper que tindria l’altre candidat en el futur del partit. Parlon aposta per mantenir Iceta al capdavant del grup parlamentari i com a president del partit si resulta ella guanyadora, mentre que l’actual primer secretari defensa que aquest i el líder al Parlament haurien de ser la mateixa persona. En cas de perdre les primàries, Iceta ja ha assegurat que no es presentarà com a candidat a unes futures eleccions catalanes, mentre que Parlon ha posposat aquest debat.
Un cop superades les primàries, el PSC afrontarà el seu congrés, previst pel novembre. Serà llavors el moment de debatre la ponència política i el rumb del partir per als propers anys.