Iceta guanya la moció de censura

  • Ciutadans no aconsegueix de crispar l'independentisme i regala al PSC la centralitat de l'unionisme *** Soler, disposat a prorrogar el pressupost de la Generalitat *** La devolució de l'ecotaxa als hotelers esquerda el govern de les Illes

VilaWeb

Text

Pere Martí

07.10.2019 - 20:35
Actualització: 07.10.2019 - 21:02

TEMA DEL DIA
Plató.
La caravana electoral de Ciutadans ha passat avui pel Parlament de Catalunya per mirar de convertir la cambra en un plató de teleporqueria on el partit es mou còmodament. Ciutadans necessita anar calant focs a Catalunya per alimentar el discurs de l’odi que li doni vots a Espanya. Darrerament, sembla que els vots li fugen, segons les enquestes, i calia tornar a encendre la cambra catalana amb una moció de censura que no tenia cap possibilitat de reeixir. L’objectiu de Ciutadans no era guanyar la moció de censura, sinó guanyar vots criminalitzant l’independentisme i situant el PSC de Miquel Iceta com a ‘còmplice’ del procés. No ha aconseguit ni l’una cosa ni l’altra.

Rivera ha vist de la tribuna de convidats estant, al costat d’Inés Arrimadas, com la seva alumna Lorena Roldán s’hi escarrassava, però no ho aconseguia, ni aritmèticament ni políticament. La situació de Rivera i Arrimadas a la tribuna de convidats és la millor metàfora d’un partit que tracta Catalunya com un instrument per a arribar al poder a Madrid. Rivera el va fer gran, Arrimadas el va fer tens, però tots dos són al congrés espanyol, esperant que l’aritmètica parlamentària els permeti d’accedir a un ministeri.

Tot i guanyar les eleccions del 21 de desembre de 2017, Arrimadas no va presentar candidatura a la presidència de la Generalitat, perquè sabia que perdria contra la majoria independentista. I encara menys va presentar cap moció de censura, perquè sabia que en sortiria derrotada. Però les urgències electorals de Ciutadans han obligat a sacrificar Lorena Roldán per mirar de salvar Rivera de la desfeta electoral que es preveu. El camaleònic Rivera fins i tot ha canviat d’estratègia i ara no descarta de pactar amb el PSOE després de refusar-ho durant mesos. És pur instint de supervivència, una vegada ha vist com va agafant força la gran coalició entre el PSOE i el PP.

La contenció de la majoria independentista ha evitat que l’estratègia provocadora de Ciutadans hagi tingut cap efecte. El govern ha resguardat la figura del president Quim Torra, diana de tots els insults, i ha respost amb una intervenció de baixa intensitat de la consellera de Presidència, Meritxell Budó. El to obligatòriament baix del govern ha afavorit al PSC, que ha aprofitat la maniobra electoral de Ciutadans per centrar-se. N’ha tingut prou de no moure’s d’on és i no abonar la moció de censura. Els atacs de la inexperta Roldán ho han acabat d’arrodonir, perquè acusar Iceta de ser còmplice de l’independentisme és una absurditat que es desautoritza tota sola. El dirigent del PSC ha sabut aprofitar la moció de censura per emblanquir el seu unionisme. Amb una oratòria brillant, mentre oferia llibertat, convivència, tolerància i diàleg amb una mà, amb l’altra s’ha permès d’exigir a Ciutadans suport al govern del PSOE en funcions per si s’ha d’aplicar el 155.

Després de la moció de censura, el PSC guanya centralitat i segurament el lideratge de l’unionisme a Catalunya davant uns Ciutadans completament radicalitzats que només pretenen salvar Rivera per al 10-N. Ciutadans ha fet un favor a Iceta, que ha superat de llarg la moció de censura. De fet, l’ha guanyada, perquè ha pogut trencar el bloc del 155 sense renunciar a cap dels seus postulats. Ningú no dirà que és un aliat de Torra. En canvi, està en disposició de recuperar l’electorat espanyolista que el 21-D va anar cap a Ciutadans. Desaparegut el PP i amb Ciutadans caient en picat, el PSC és l’únic partit unionista amb capacitat de guanyar les eleccions a Catalunya.

MÉS QÜESTIONS
Soler, disposat a prorrogar el pressupost de la Generalitat.
El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, no descarta que la Generalitat hagi de prorrogar el pressupost d’enguany per a l’exercici següent, un fet insòlit en els comptes del País Valencià. Soler ho ha anunciat en la conferència de premsa després del ple del Consell, que extraordinàriament s’ha fet un dilluns. Ha dit que el govern valencià avalua ‘tranquil·lament’ els pros i contres d’una pròrroga del pressupost. Sobre això, ha afegit que és possible que es disposi de la informació relativa a la liquidació del 2017, però no la relativa al pagament de les bestretes, cosa que implica un risc a l’hora de pressupostar els ingressos: ‘Et pots equivocar molt’, ha dit. Quant a les retallades, que es presentaran la setmana entrant, ha assenyalat que qualsevol modificació tindrà l’aprovació dels tres integrants del govern i s’explicaran a les Corts el 15 d’octubre. Aquestes són algunes de les iniciatives que ha fet públiques Vicent Soler, a les quals ha afegit la creació d’un observatori fiscal, l’obligatorietat d’un auditor intern en les fundacions públiques i l’ampliació del pla d’inversions productives i per a sol·licitar la protecció de l’horta. Aquest projecte de llei de mesures fiscals, que ha presentat al costat de la vice-presidenta del Consell, Mónica Oltra, es convertiria en una llei ordinària en el cas que es prorrogués el pressupost de la Generalitat.

La periodista Maria Josep Picó serà la número dos de la llista de Més Compromís. Compromís – Més País ha registrat a la Junta Electoral espanyola la seva llista electoral per a les eleccions del 10 de novembre i ha revelat una incògnita: el nom de la persona que ocuparà el segon lloc per València. La setmana passada se’n van donar algunes pistes –que seria dona i independent–, però fins avui no s’ha confirmat el nom de Maria Josep Picó, periodista ambiental i divulgadora científica. Aquesta proposta havia de tenir el vist-i-plau de Bloc i Verds-Equo. El 28 de setembre, Iniciativa del Poble Valencià, partit que forma part de la coalició Compromís, ja va dir que volia que el lloc que tenia reservat a la llista de València –abans ocupat per Isaura Navarro, que ara exerceix un càrrec de secretària del govern– fos ocupat per una persona independent dels àmbits socials. Picó no forma part de cap de les potes de Compromís, de manera que és una incorporació considerada de la ‘societat civil’. Amb tot, és afí a Compromís. Per exemple, va ser l’encarregada de conduir l’acte de presentació de la candidatura i els eixos programàtics de la coalició el novembre del 2015. Així doncs, a València encapçalen la llista Joan Baldoví, Maria Josep Picó i l’ex-secretària d’Hisenda Clara Ferrando. Al capdavant de la llista de Castelló hi ha Marta Sorlí, que ja va ser diputada al congrés espanyol la legislatura passada; i a Alacant el número 1 és Ignasi Candela i el 2, María José García Roselló.

La devolució de l’ecotaxa als hotelers esquerda el govern de les Illes. La devolució als hotelers de l’impost de turisme sostenible que van pagar els turistes de Thomas Cook del juliol al setembre ha obert una esquerda entre el PSIB i Més per Mallorca. La mesura la va acordar el govern per mirar de pal·liar els efectes de la fallida de Thomas Cook, però Més insisteix que no ha estat pactada en cap moment i que els seus representants s’hi han oposat repetidament. El portaveu de Més al parlament, Miquel Ensenyat, ha insistit en una conferència de premsa que aquesta donació de l’ecotaxa no se sosté per enlloc i que la seva formació no ha mogut ni un mil·límetre la seva posició en aquest afer. Ensenyat ha avisat que no acceptaria la política de fets consumats dels socialistes i que es continuarien oposant a la mesura. Així mateix, ha recordat que un acord de govern no vol dir la fusió de tres partits. La portaveu socialista, Sílvia Cano, havia insistit minuts abans de la compareixença d’Ensenyat que els partits que formen part del Pacte donaven suport a les mesures per alleugerir l’impacte de la fallida de Thomas Cook. Aquesta disputa s’afegeix a les que ja tenen les dues formacions, com ara la de la limitació de creuers a Palma. Si els socialistes són partidaris d’esglaonar-los negociant amb el sector, Més en reclama una limitació.

Els comerciants de tabac andorrans volen un 20% del benefici. Els comerciants de tabac volen obtenir un marge mínim de benefici del 20% respecte del preu mínim que els fabricants els obliguen a posar. Ho han fet saber durant la reunió que s’ha fet aquest matí a Encamp per crear la Unió de Comerciants del Tabac d’Andorra (UCAT) i perquè els venedors exposessin propostes i queixes sobre aquest sector. L’objectiu de la nova associació és dignificar i professionalitzar el sector, que actualment compta amb unes cent cinquanta llicències de venda de tabac al detall. Segons Raül Calvó, president de la UCAT, l’associació vol promoure reunions amb els fabricants per tenir-hi contacte i establir aquest marge de protecció del petit comerciant. El president ha explicat que la implantació del preu mínim de venda del tabac es farà quan la comissió consultiva acabi d’estudiar-la i quan el govern l’aprovi i la publiqui al BOPA. Una vegada aprovada la mesura, cada comerciant podrà posar el preu que vulgui mentre no baixi del mínim establert.

LA XIFRA
8.504 embarcacions han fondejat sobre posidònia a les Illes, segons la conselleria de Medi Ambient i Territori.

TAL DIA COM AVUI
El 7 d’octubre de 2006, avui fa tretze anys, va morir assassinada per encàrrec de Moscou la periodista russa Anna Politkóvskaia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor