Iceta assegura que “ni l’ONU ni la Haia ni el Gran Manitú” reconeixeran el referèndum

  • El PSC no anirà a la presentació de la llei del referèndum al Parlament

VilaWeb
Redacció
03.07.2017 - 14:58

El PSC no anirà a la presentació de la llei del referèndum al Parlament

BARCELONA, 3 (EUROPA PRESS)

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat aquest dilluns que “ni l’ONU ni la Haia ni el Gran Manitú” reconeixeran el referèndum anunciat pel Govern català per a l’1 d’octubre.

“Entenc que vagin lluny a cercar les coses perquè a prop no les trobaran”, ha dit en roda de premsa en al·lusió a l’estratègia que estudia el Govern català d’emparar-se en la legalitat internacional per convocar-lo.

Iceta ha defensat que ni els preceptes de l’ONU ni els del Tribunal de la Haia són aplicables en aquest cas, perquè el dret a l’autodeterminació que reconeixen “se circumscriu a situacions colonials i de falta de llibertat”, i no creu que tingui res a veure amb la realitat a Catalunya.

Ha subratllat que el Govern català no pot convocar un referèndum unilateral perquè no és legal ni legítim, i a més “intenten justificar en un procés que neix viciat d’origen: la legitimitat no ve pel nombre de gent, sinó perquè s’hagi fet d’acord amb la llei”.

Lamenta que el Govern català i els grups que hi donen suport estan fent les coses malament, i ha reiterat que cap diputat del PSC anirà aquest dimarts a la presentació del projecte de llei del referèndum que han convocat JxSí i la CUP al Parlament: “Si fos un tràmit reglat, sens dubte participaríem, però no ho és. No és per res respectuós”.

Ha ironitzat amb que quan va rebre la invitació a l’acte per correu electrònic va pensar que era una broma, i que va confirmar que l’era quan la va llegir, i ha interpretat aquest acte com una trobada divulgativa perquè JxSí doni explicacions a la majoria dels seus diputats, perquè “no saben els detalls” del referèndum.

LLEI DE TRANSITORIETAT

Sobre la llei de transitorietat jurídica que preveuen JxSí i la CUP, ha recordat que es necessiten dos terços dels vots del Parlament per poder canviar l’Estatut, per la qual cosa “es necessiten també dos terços per poder fulminar-lo i liquidar-lo”.

Ha precisat que aquesta lògica de majories també ha d’aplicar-se a possible canvis en el règim electoral i que “no poden inventar-se una sindicatura” ni un nou sistema mitjançant votacions que no tinguin un consens molt majoritari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor