23.09.2022 - 21:40
Vicent, aquesta setmana coincidim amb el tema que tractem: els imposts. Com a titular, faig servir una pregunta que és retòrica, perquè, evidentment, la proposta de “perdonar” a les grans fortunes l’impost de patrimoni surt del PP, encara que també el PSOE, amb Zapatero, havia suprimit l’impost de patrimoni uns mesos abans de les eleccions del 2008, quan encara no havia esclatat la crisi.
El president andalús ven ara la bonificació del 100% d’aquest impost i de successions. Recordem que Madrid, que ha bonificat el 100% del de patrimoni, deixa d’ingressar cada any 900 milions d’euros per beneficiar els rics. A Galícia, Feijóo va deixar bonificat l’impost de patrimoni un 25% i el de successions un 100%. També va reduir els trams de competència econòmica de l’IRPF als trams de 27.700 euros a 35.200 i de 47.600 euros a 60.000 (el salari mitjà brut a Galícia no va arribar aquell any a 21.900 euros). El 2021, darrer exercici complet, la Junta va deixar d’ingressar 500 milions d’euros.
Si el PP va sortir a la palestra per defensar qui representa –les grans fortunes i no les classes treballadores– en un moment de crisi com el que vivim i viurem, el ministre Escrivá va fer igual per apel·lar a la centralització de la fiscalitat, deixant palesa la seva ideologia espanyolista.
Som davant un debat lligat al model de finançament. En aquest sentit, les autonomies amb el règim comú tenen una competència limitada a l’hora de modular els tipus impositius i qui funciona sota el concert –Euskadi i Navarra– gaudeix de millors dades sobre benestar social i creació de riquesa. Perquè us en feu una idea: Galícia va perdre més de 3.900 milions el 2020 –darrer any amb la liquidació del pressupost tancada–, quan va recaptar més d’11.900 milions i només en va reintegrar poc més de 7.900. Allò que seria socialment més just per a nosaltres és, sens dubte, comptar amb un sistema concertat, com també és més just que pagui més qui més té i, sobretot, que en una època de crisi els poders públics garanteixin que ningú quedi enrere.