10.12.2021 - 21:50
Més de cinquanta municipis gallecs es mobilitzen aquest dissabte amb motiu del Dia de les Muntanyes per protestar contra els projectes eòlics de diferents empreses i corporacions, la majoria de capital estranger i de caràcter multinacional. Els actes reivindicatius són organitzats per centenars de col·lectius d’àmbit local i nacional aglutinats a la plataforma Eólicos Así Non, del qual formen part associacions ecologistes, entitats veïnals, organitzacions sindicals i comunitats de muntanyes en mans comunals.
Galícia té clar que el futur exigeix les energies renovables; de fet, l’electricitat d’origen renovable supera en un 26% el consum intern gallec, però això no pot significar la destrucció dels valors ambientals i patrimonials ni una hipoteca del desenvolupament futur. En aquest sentit, tal com certifiquen estudis en diferents àmbits professionals, l’energia eòlica té un impacte negatiu per a les activitats econòmiques centrals a les comarques rurals, com ara l’agricultura i el turisme. Al mateix temps, les comarques especialitzades en la generació eòlica o hidràulica encapçalen la despoblació.
L’especialització productiva de Galícia en la generació d’electricitat per a exportar a altres parts de l’estat és una expressió del problema polític del país i una mostra de la seva dependència econòmica. Galícia ha exportat des de començament d’any el 35% de l’energia produïda i les empreses elèctriques van obtenir entre el 2011 i el 2020 uns guanys de 4.049 milions, aproximadament, per les centrals hidroelèctriques instal·lades a les conques gallegues. Tant a la hidràulica com a l’eòlica, el primer productor de Galícia és Iberdrola. El 80% del mercat de generació queda en mans de companyies estrangeres, cap de les quals no tributa aquí.
Precisament, el mateix dia que els gallecs surten a protestar per un model energètic que espolia Galícia, Nós Diario informa que Madrid és l’única comunitat de l’estat que no té cap instal·lació eòlica i que no genera electricitat procedent del vent. Potser, tal com va afirmar Esperanza Aguirre el seu dia, “Madrid no està per produir energia”.