23.04.2025 - 21:40
—Viva Franco!
No va ser el primer dia de classe, però gairebé. El temps just per a haver mig paït l’estupor inicial (passar de ser els ganàpies als simples rantells, criatures llançades pel broc gros a l’institut, edifici nou, regles noves i tot ple de gent més gran que tu: no oblidem que a dotze anys ja enviem la mainada a compartir el pati –o a batallar-hi– amb els de setze, de divuit), el temps just per a haver-lo mig paït i per a assajar potser les posicions (i les defenses) que marcaran, pensa, el seu lloc al món. Jo sóc fort, jo sóc rebel, jo sóc jo i m’afirmo així, amb això que sé que espardalitzarà el professor, que ja he vist que va de progre, com tots: viva Franco, i Vox, i qui sigui, ha, ha, ha!
Només que, aquesta vegada, l’home que entrava a l’aula se’l va mirar sense deixar-se impressionar, li va dir que molt bé i que si això era tot i que segués al seu lloc que ja no ets al parvulari.
Si fa o no fa.
A final de curs, el nano ja s’havia oblidat de la ximpleria aquella de Franco. Continuava essent del Reial Madrid (això del futbol va com va i no té remei) i igual de trapatroles i de tot, és clar, però ja no trobava cap gràcia a alçar el braç i deixar anar vivas i ñañas. Què havia passat? Ho resumeixo: durant aquells mesos, el professor havia aconseguit de crear un lligam amb la classe, un lligam emocional, que havia permès de bandejar les manifestacions banalitzades de l’ultradretanisme (gestos i consignes que, ai, acaben creant pòsit), obrir vies d’expressió sense que ningú s’hi sentís prejutjat. Es va establir un cert grau d’identificació amb aquell adult que resulta que, en la pràctica, es mostrava als antípodes del món representat pels vivas i que se’ls convertia en referent.
I és tan senzill i tan complicat com això, suposo: que les explicacions i els actes d’aquell professor, per exemple, siguin tingudes en compte i no posades, simplement, en el calaix de l’opinió dels adults “del sistema” ni sotmeses, perquè sí i com a pràctica anorreadora de tot raonament, a la “cultura de la sospita”: els mitjans “convencionals” (siguin mitjans de comunicació, siguin les xerrades a l’institut) menteixen sempre. Que passi això i que alhora ells, aquests nois, notin que són escoltats, que les seves coses són tingudes en compte i preses seriosament.
La història aquí esbossada en anècdota és totalment real. L’he condensada per poder trenar els fils que vull anar passant tot seguit, i no té musiqueta de fons perquè la vida és més complicada i perquè una gota (aquell curs) no fa la mar. Però el cas és que, ras i curt, el nano dels vivas no va ser tractat com si fos fatxa.
Perquè el cas és que no ho era.
I aquesta és la clau. O una de les claus.
I sí, les dades i la pràctica ens mostren que hi ha motius d’alerta, que el percentatge de decantament cap a posicions i expressions ultres i masclistes és més alt entre els joves. Entre els nois, concretament. I cal mirar de fer-hi alguna cosa. O moltes. Coses que no siguin ni la generalització ni la demonització.
A Espanya s’han empescat una iniciativa que sembla interessant. En realitat no sé si se l’han empescada o si l’han copiada d’alguna altra banda, però tant és perquè diria que la cosa no té drets d’autor. Ells ho anomenen Bróders i el plantejament és, d’entrada, senzill: oferir als nois un lloc per a parlar. De manera segura i amb dues premisses importants: no hi haurà trols i no hi seran jutjats. Té fòrum i xats privats, espais on no s’assenyala i on poden sentir-se lliures per a parlar, per a preguntar. Les coses que inquieten els adolescents, aquesta etapa trasbalsada de la vida. Coses transcendentals, o semitranscendentals, o gens transcendentals, ximpleries també (i què, si ho semblen? I què, si ho són? L’adolescència és també l’època de les preguntes, de totes, i s’han de poder formular). I angoixes. Que com ho puc fer per saber si m’agrada com a amiga / com a amic o com a més, que si la mida del penis, que si no suporto anar a classe, que si el meu cos em fa fàstic, que com es lliga, que què els passa a les noies. Una mica com sempre, suposo. Com sempre, però més: amb aquest afegitó segle XXI de soledat i de confusió que aporten les xarxes.
He dit que aquesta iniciativa sembla interessant. I això és, trobo, no tant pels resultats (que s’han de veure) com per la premissa: escoltar els nois. No fotre’ls una tabarra (des del seu punt de vista) unidireccional, benintencionadíssima però molt probablement percebuda com un sermó: escoltar-los. I, a més a més, entenent, que no formen un grup homogeni (tampoc els que entren dins del percentatge altíssim que diu que és que amb els drets de les dones se n’ha fet un gra massa, o que no els importaria viure en una dictadura, o que etcètera), que n’hi ha tantíssims que suren en una mena de llimbs, entre dubtes i interrogants i sensacions, sotmesos al bombardeig constant dels discursos reaccionaris de la constel·lació d’influenciadors, gamers i tiktokers i twitchers i youtubers, microvídeos que els queden enganxats perquè els “surten” a les xarxes i que els modelen el món amb la lògica pudenta dels algorismes que premien l’odi i la cridòria (molt més productius, en clics i de tot, que no pas els raonaments elaborats, el debat, les propostes).
L’altre dia llegia que l’Institut de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Autònoma de Barcelona estudien com han arrelat els influenciadors masclistes i ultradretans entre els nois catalans, i deien: “el grau que han assolit és brutal”.
No sé si aquí hi ha cap iniciativa similar al Bróders aquell que deia, però potser caldria, no?