09.09.2021 - 15:16
|
Actualització: 09.09.2021 - 16:58
La vice-presidenta primera del govern espanyol i ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha tingut avui una agenda pública al País Valencià. Ha participat en diversos actes amb el president Ximo Puig i després han comparegut junts al pati gòtic del Palau de la Generalitat. L’un al costat de l’altra. Els dos faristols i les banderes. El Cercle berninià d’Andreu Alfaro. El mateix escenari solemne en què ahir va començar el desglaç entre la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana. Els mateixos micròfons des dels quals el president Puig s’ha desgargamellat dient que és una injustícia que els ciutadans valencians reben menys diners per càpita per a cobrir necessitats bàsiques com ara la sanitat o l’educació. Aquest lloc és el que ha triat el govern espanyol per a dir ben clar que les reivindicacions valencianes hauran d’esperar.
Tres vegades els periodistes han demanat a la número dos del govern de Pedro Sánchez si resoldre el problema era a l’agenda. I, tres vegades, Nadia Calviño ha dit que no sense dir-ho. Ha dibuixat un horitzó que durarà anys.
Una qüestió complexa
La primera volta, la pregunta era si en la reunió n’havien parlat. El president Puig s’ha avançat a respondre per a situar l’audiència. Ha dit que sí, que és clar, que d’una actitud no frontista el tema s’ha d’abordar. “Hi ha d’haver un espai en el congrés dels diputats perquè això tire endavant”, ha dit per a donar la paraula a la ministra.
La vice-presidenta del govern espanyol ha somrigut abans de contestar: “Hem tingut temps avui al matí de parlar-ne, evidentment, les posicions són ben conegudes, ho hem d’abordar amb totes les comunitats autònomes. És una qüestió complexa que té moltes dimensions. Treballarem mà a mà per a trobar solucions els anys vinents.” Els anys vinents, totes les comunitats autònomes. És a dir, tothom al mateix sac i ja es veurà quan.
La covid
La segona pregunta ha anat directa a la ministra: “És en les prioritats del govern [espanyol] la reforma del sistema de finançament?” Ras i curt, l’enunciat. La resposta de Calviño: “L’atenció de tots nosaltres ha estat centrada en la pandèmia. En aquest moment, la nostra prioritat és impulsar l’agenda i el pla per a la recuperació i tots som conscients que serà necessari abordar el finançament autonòmic. És complex i ho hem d’abordar i obrir quan siga més oportú per a arribar a un acord satisfactori i a una bona solució en aquest terreny tan important i tan sensible.” En la segona negativa, rebla la idea de la situació complexa i introdueix la covid, que és la capa que serveix per a tapar tantes mancances i tants deures pendents.
Unes altres prioritats
La tercera volta que un periodista ha insistit, s’ha referit a l’acord aconseguit al congrés espanyol perquè abans de final d’any hi haguera un primer esborrany sobre el qual treballar. Poques setmanes després, la ministra d’Hisenda espanyola, Maria Jesús Montero, va refredar les expectatives i va anunciar que, probablement, a final d’any no hi hauria cap document. Avui, Nadia Calviño, davant Ximo Puig, al pati gòtic del palau ha respost això: “Ara per ara, tenim una feina de fons i unes converses per a veure, en el disseny dels anys vinents, quin és el moment oportú i la manera més oportuna d’abordar aquesta qüestió. Ara, la prioritat que tenim al ministeri d’Hisenda és l’elaboració del pressupost general de l’estat del 2022, que serà clau per a canalitzar els fons europeus i per a impulsar la recuperació econòmica.”
La conferència de premsa s’ha acabat ací. Amb un somriure gelat. I tots dos, Ximo Puig i Nadia Calviño, han tornat a pujar l’escala gòtica del palau.
Agendes divergents
Tres vegades li han demanat, i tres vegades ha negat la reforma del sistema de finançament, la ministra Calviño. Tres vegades, el president Puig ha escoltat, ert, amb el gest contret, com una ministra del govern espanyol, del mateix partit que ell dirigeix al País Valencià, diu que la reforma haurà d’esperar.
La reforma del sistema de finançament no és a l’agenda del govern espanyol, però és escrita amb retolador roig i lletres majúscules a la del president Puig. La cimera amb el Govern de les Illes del mes de juliol, la reunió amb el president d’Andalusia del dia 21 vinent, l’intent d’ahir que el president Aragonès li donara un cop de mà en la demanada… Tots aquests moviments s’aigualeixen amb aquestes tres negatives.
Mentre això passa, la Crida pel Finançament, amb sindicats, empresaris, partits polítics i membres de la societat civil valenciana, escalfa motors per a la manifestació convocada per al 9 de novembre.