I ara… un 0 a 5

  • El clàssic d'aquest migdia entre el Reial Madrid i el FC Barcelona arriba en plena repressió, després de la nova victòria de l'independentisme i del revés a Florentino Pérez pel Castor

VilaWeb
Roger Graells Font
22.12.2017 - 22:00
Actualització: 22.12.2017 - 22:02

Bona part de Catalunya està avui pendent del clàssic entre el Reial Madrid i el FC Barcelona. El partit, que començarà a les 13.00 al Santiago Bernabéu, arriba després de la victòria de l’independentisme a les eleccions imposades del 21-D i en un context de repressió. En l’àmbit estrictament esportiu, l’equip blaugrana pot sentenciar mitja lliga en cas de victòria, deixant el seu màxim rival a catorze punts de distància abans de l’aturada nadalenca.

Seria, a més, un registre històric. El Barça no ha aconseguit mai tres victòries consecutives al Bernabéu en lliga. Més enllà del misticisme del 0 a 5 (1974), l’ambient tens que es respira en el si del club blanc pot esclatar si els blaugrana infligeixen una nova derrota al madridisme a casa seva.

Si l’independentisme revalidava dijous la majoria absoluta al Parlament de Catalunya, avui el Barça intentarà derrotar el Madrid, el que fou l’equip del règim, davant la mirada de la llotja del Bernabéu, farcida d’elits espanyoles i de dirigents de l’Ibex 35. I és que les empreses més poderoses de l’estat espanyol han tingut un paper clau en l’estratègia de la por del govern espanyol contra l’independentisme.

Hostilitat contra el Barça i contra Piqué
L’ambient del Santiago Bernabéu sempre és hostil pel Barça, i especialment aquests últims anys contra Gerard Piqué. Piqué simbolitza el barcelonisme com cap altre futbolista de la plantilla i els seus posicionaments públics respecte del procés d’independència l’han col·locat a la diana dels afeccionats més intolerants i de la premsa mediàtica més assedegada de venjança.

Dimecres, en plena jornada de reflexió, Piqué va fer una crida al vot i va definir el 21-D com un ‘dia molt important per a la història de Catalunya’. A més, va penjar una fotografia votant en el referèndum del primer d’octubre i va defensar-ne la legitimitat.

Les constants xiulades que ha rebut quan ha jugat amb la samarreta de la selecció espanyola i les escridassades als entrenaments en són una prova. Hi ha una part de l’afecció espanyola que no accepta que Piqué hagi assistit a manifestacions de l’Onze de Setembre, que hagi demanat diàleg entre els governs i respecte per l’opinió de la societat catalana ni que hagi criticat la violència dels cossos policíacs espanyols durant el referèndum del primer d’octubre.

El jardí de Messi
Aquests últims anys, el Barça ha guanyat més partits que no ha perdut contra el Reial Madrid gràcies al cicle guanyador que va començar Pep Guardiola. Leo Messi ha estat un autèntic martiri per als blancs i, de fet, s’ha convertit en el màxim golejador històric del clàssic amb 24 gols, catorze dels quals han estat al Bernabéu. A més, enguany el davanter argentí ha anotat cinquanta-tres gols, els mateixos que Cristiano Ronaldo. El duel decidirà qui acaba l’any amb més gols.

Enguany, el dia de Sant Jordi, Messi va matar el drac amb un gol el minut 93 que atorgava la victòria al Barça. Un triomf, no obstant això, que no va servir per a guanyar la lliga al final de la temporada.

I és que un dels millors gols de l’espectacular carrera de l’argentí va ser el del 27 d’abril del 2011, en l’anada de les semifinals de la Lliga de Campions. L’equip blaugrana va guanyar per 0 a 2 amb un doblet de Messi. És el famós partit on Guardiola va fer prèviament la conferència de premsa coneguda com la de ‘el puto amo’ i José Mourinho, després de la derrota, va entonar el ‘¿por qué?’. El Barça va guanyar aquella Lliga de Campions a la final de Wembley contra el Mancheser United.

Però possiblement la victòria més sonada dels últims anys és el 2 a 6 del 2 de maig del 2009, que significava l’inici de l’era Guardiola i que sentenciava la lliga a poques jornades pel final. Messi es va estrenar en la posició del ‘fals 9’ i va destrossar el sistema defensiu del Madrid amb dos gols i una assistència.

https://www.youtube.com/watch?v=911ufp_8LdY

Florentino Pérez i Mariano Rajoy
Si la victòria de l’independentisme va glaçar el somriure de Florentino Pérez, el revés que va rebre ahir del Tribunal Constitucional espanyol –que va anul·lar la indemnització de 1.350 milions d’euros als promotors de la plataforma de gas Castor– representa un nou maldecap per al president del Madrid, propietari també de l’empresa ACS. Una victòria del Barça al Bernabéu podria provocar una xiulada del públic i una nova preocupació per a Pérez abans de les festes nadalenques.

I Rajoy? El president espanyol és un afeccionat declarat del Madrid. Una derrota blanca, sumada a la desfeta electoral del PP, seria un nou cop a la seva moral.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor