07.09.2017 - 00:01
|
Actualització: 07.09.2017 - 17:19
L’aprovació de la llei del referèndum d’autodeterminació de Catalunya estableix un nou marc legal al Principat perquè crea un règim jurídic excepcional adreçat a emparar l’exercici del dret de vot (article 3.2). L’article deixa clar que la llei ‘preval jeràrquicament sobre totes les normes que hi puguin entrar en conflicte, en tant que regula l’exercici d’un dret fonamental i inalienable del poble de Catalunya’. Això vol dir que cap llei ni cap decisió judicial no pot oposar-s’hi.
És evident que el Tribunal Constitucional en farà cas omís i emetrà veredictes, fins i tot sense atendre la recusació que la presidenta del parlament ha fet de tots els seus membres. Tanmateix, després de l’aprovació d’ahir, el Parlament de Catalunya pot desoir les decisions del TC i continuar impulsant el procés.
Aquesta és la gran diferència que estableix la votació de la llei del referèndum d’autodeterminació. Fins ahir el Parlament de Catalunya no tenia cap element legal a què agafar-se a l’hora de prendre les decisions necessàries per a fer realitat el referèndum, si aquestes decisions eren entrebancades pels tribunals espanyols. Ara, en canvi, a cada interlocutòria del Constitucional el parlament pot respondre-hi argumentant que la llei catalana obliga a no fer-li cas. D’aquesta manera, els diputats tenen un suport legal.
I això situa el debat en un nivell diferent. Si fins ahir els diputats del parlament no podien passar per alt les decisions dels tribunals espanyols, avui ja poden fer-ho. En qualsevol cas, si l’estat espanyol vol imposar les seves decisions ho haurà de fer per mitjà la força, fent-hi intervenir la policia o l’exèrcit. L’estratègia de blocar judicialment el procés deixa de tenir sentit a partir d’avui i l’estat espanyol només pot recórrer a la força contra una norma legal del Parlament de Catalunya. Un recurs que, en el context de la Unió Europea, sembla impossible.
Després de la reunió del consell de ministres extraordinari, el president espanyol, Mariano Rajoy, ha comparegut per a anunciar els recursos d’inconstitucionalitat contra la llei de referèndum, el decret de convocatòria i el decret de normes complementàries que ahir el govern va signar de manera col·legiada.