23.05.2023 - 20:55
A començament de la campanya electoral hi havia dues incògnites: quan tornaria a ploure i què faria la vice-presidenta espanyola Yolanda Díaz per ajudar el seu partit a continuar a les Corts Valencianes. Les respostes a tots dos interrogants les hem tingudes pràcticament alhora. La pluja ha arribat a la manera de Raimon, sense saber-ne gaire i causant algun esglai per excés. Yolanda Díaz ve en forma de míting a Alacant, avui, i de passeig per la platja del Saler, demà.
Díaz era, fins ara, l’única ministra espanyola de Podem que no havia vingut a donar suport als seus col·legues valencians tot sabent que caminen pel filferro. Ve ara, a la recta final, quan ja no es poden publicar sondatges i quan els darrers que es van difondre continuen sense dir clarament que Unides Podem-EUPV salvarà els mobles. Els propis i els del Botànic. És veritat que tampoc no diuen clarament que deixaran de tenir representació a les Corts Valencianes. No hi ha frase que s’haja dit o publicat més aquests dies al País Valencià que la que diu que sense Unides Podem no hi haurà tercer Botànic. També s’afirma que la segona condició per a aquest tercer Botànic és que Compromís quede per davant de Vox. Els experts diuen que, perquè l’equació funcione, totes dues condicions s’han de complir.
Tot repetint la cantarella que la plataforma de Díaz no es presenta a les eleccions municipals ni autonòmiques, s’ha intentat de projectar la imatge de la vice-presidenta espanyola com una mena de merla blanca. Com l’obscur objecte del desig per als uns i els altres. Però en algun moment s’ha projectat una certa imatge de contradicció o de desavinença entre socis.
Quan a principi d’abril va presentar el seu projecte personal, lluny de les sigles que en teoria representa dins el govern d’Espanya, ningú de Podem no va anar a l’acte de Magariños. En canvi, sí que hi va anar, per exemple, Joan Ribó, el batlle de València, de Compromís. Compromís té una relació especial amb Más Madrid i Íñigo Errejón, que també va ser a Madrid aquell dia i que avui ha vingut a fer campanya amb Joan Ribó.
Un míting i un acte que no ho és
Fins poc abans que començara la campanya, Ribó sospirava perquè Yolanda Díaz, Yolanda, com l’anomena ell, compareguera en algun acte seu. Després va dir que comprenia que tenia una agenda molt plena i que també entenia que Unides Podem desitjara el mateix que ell. Al final, sempre remarcava que Sumar no es presentava a aquestes eleccions i que quan arribessen les eleccions espanyoles Compromís estaria encantat de formar part de la suma. “Que ningú dubte que quan arriben les eleccions espanyoles, Compromís treballarà perquè hi haja un partit progressista a Madrid!”, clamava el batlle diumenge al míting central de Compromís.
La primera aparició de Díaz serà aquesta vesprada a Alacant, on participarà en un míting d’Unides Podem-EUPV amb Héctor Illueca, Rosa Pérez Garijo i el candidat a la batllia, Manolo Copé.
I demà, dijous, participarà en un acte una mica singular a iniciativa de la Comissió Ciutat-Port que lluita tant a peu de carrer com als tribunals contra l’ampliació del port de València. La comissió ha convidat Yolanda Díaz en qualitat de vice-presidenta del govern espanyol. La duran a la platja del Saler perquè veja els efectes perniciosos que l’ampliació pot tenir sobre aquella platja i sobre l’Albufera. La comissió assegura que no ha fet cap invitació oficial a cap grup o partit polític perquè ells conviden la vice-presidenta amb la intenció que influesca sobre el govern espanyol i, per tant, sobre l’Autoritat Portuària de València. Però tant els entorns de Joan Ribó com de Pilar Lima diuen que sí, que han rebut una invitació i que participaran en el passeig per la platja i la compareixença de premsa que s’ha convocat després en un dels embarcadors de l’Albufera. En la fotografia hi haurà dos candidats a la batllia de València i la dirigent d’una plataforma política que, de moment, no inclou Podem, el partit de Pilar Lima.
És un acte electoral fantasma, no convocat per cap partit polític, però que pot ser un dels més singulars de la campanya. I potser un dels més influents. Preguntat per això, en una entrevista a VilaWeb, el candidat a la presidència de la Generalitat, Héctor Illueca, deia que no tenia cap dubte que Sumar i Podem arribarien a un acord, i que esperava que això es fes realitat com més aviat millor.
‘Piove? Porco governo!’
La legislatura que ara s’acaba va començar l’any 2019 amb aquella Dana del setembre que va negar el Baix Segura. Va ser extremadament destructiva. Desenes de poblacions i llogarets van restar dies i dies davall les aigües i les imatges dels rescats amb barques pneumàtiques es van multiplicar. Només feia dos mesos que s’havia constituït el Consell i l’entorn de Ximo Puig li va recomanar que agafés les regnes per a resoldre aquell desastre en un territori presumptament hostil que de fa anys mira més cap a Múrcia que cap al nord. Les visites, les mostres de solidaritat i les declaracions de suport es van multiplicar. També els milions. El Consell va aprovar el pla Vega RenHace dotat amb 25 milions d’euros només per a millorar l’optimització dels recursos hídrics. Les pèrdues d’aquella inundació passen els mil milions d’euros.
Unes hores abans d’arribar al Baix Segura, la mateixa depressió havia arruixat 400 litres per metre quadrat a Ontinyent. Van ser uns registres mai vistos que van deixar molt malmesos els sistemes de col·lecció d’aigües pluvials. Les cases del barri de la Cantereria, pràcticament dins el riu Clariano, es van negar i van sofrir desperfectes greus. La Generalitat i l’ajuntament van decidir d’adquirir aquelles cases i reubicar-ne els habitants per fer del barri una zona inundable en cas que hi haguera una precipitació tan torrencial.
Entre aquella Dana i les eleccions que vénen ha passat una pandèmia, uns incendis devastadors i una sequera que en les comarques centrals i en el Baix Segura s’acaba amb unes altres pluges intenses que causen inundacions i recorden les imatges viscudes en setembre del 2019. Piove? Porco governo!, dirien els italians.