L’humor, més imprescindible que mai durant el confinament

  • Podcasts, youtubers, humoristes... Deu propostes per a fer-nos somriure en temps de reclusió

VilaWeb
La Sotana amb Jordi Basté

Redacció

20.03.2020 - 21:50

El confinament ens obliga a prescindir de moltes coses que fins ara eren bàsiques per a nosaltres, tant pel que fa a la nostra esfera social i laboral com a la privada. És un gran esforç, assimilar tots els canvis de ritme que hem hagut d’adoptar en pocs dies. L’aportació dels humoristes pot ser una manera d’ajudar-nos a mantenir una bona actitud i no entrar en una dinàmica negativa. És per aquest motiu que a VilaWeb hem pensat que seria oportú facilitar-vos un recull de deu propostes que posen un filtre humorístic a la situació que vivim.

Nascut l’any 2014, ‘La sotana és un programa radiofònic d’humor irreverent sobre el Barça i el món del futbol que s’emet cada setmana. A causa del seu agressiu sarcasme, ha estat retirat de mitjans com la Cadena Ser i Betevé, però paral·lelament s’ha anat popularitzant i guanyant un públic ampli i molt fidel. El programa, d’una hora, s’emet cada dilluns a les 22.00. És produït i moderat pel gironí Andreu Juanola, amb els comentaris de Manel Vidal Boix, Joel Díaz i Modgi, i amb Enric Gusó com a tècnic de so. Sempre compten amb la participació d’un convidat i per l’estudi hi han passat personalitats com Jordi Basté i Lluís Canut. Durant el confinament han continuat emetent i, si us agrada la seva proposta, podeu recuperar-ne tots els programes al’arxiu del programa.

Gent de merda és un podcast fet íntegrament per dones. Es defineixen com a urban pubilles’: ‘quatre noies blanques heteros i alhora catalanes’. Concretament, el quartet el formen tres periodistes, Paula Carreras, Rita Roig i Clàudia Rius, i una violoncel·lista, Ofèlia Carbonell. Un cop a la setmana porten un convidat i parlen de qüestions com la llengua i la cultura catalanes, les xarxes socials, els dibuixos animats i totes les novetats millennials. Han comptat, per exemple, amb la companyia de la cantant Núria Graham, l’humorista Oye Sherman i la comunicadora Juliana Canet.

Juliana Canet és una estudiant de filologia catalana de Cardedeu que s’ha fet molt popular per la seva activitat a les xarxes socials, sobretot pels vídeos a Instagram, fins al punt de convertir-se en una de les cares públiques de la joventut catalana. Als seus vídeos ens parla d’amors i desamors, de política, de llengua catalana i cultura popular, sempre amb un to despreocupat i informal. A més, també participa en el programa de ràdio ‘Adolescents iCat‘, juntament amb comunicadors com Sir Joan i Bru Esteve.

Eugeni Alemany és filòleg, guionista, presentador de televisió i humorista. Molt actiu a les xarxes socials, ha decidit d’aprofitar el confinament per compartir un diari personal de l’experiència amb els seus seguidors, amb l’etiqueta #DiariDeLaQuarantena. Cada dia, a les 14.00, emet un nou episodi de menys de dos minuts on explica en primera persona com viu la reclusió.

‘La polca‘, en aquest cas, no és un ball, sinó un podcast sobre el món casteller. Alexandre González, Joel Brugués i Jordi Roig, tres joves castellers dels Xiquets de Reus i de la Colla Joves dels Xiquets de Valls, han impulsat aquest espai dedicat a repassar tota l’actualitat castellera amb dosis altes d’humor irreverent. La Covid-19 no ha estat cap impediment per a continuar fent la programació setmanal, i han tret un nou programa, anomenat ‘La coronopolca’, que ja podeu recuperar a les seves xarxes.

Adolescents iCat’ és un programa de ràdio on es reuneixen les veus més populars de la generació més jove parlant de qüestions com l’amor, les xarxes socials, l’amistat, la cultura… Ells són Juliana Canet, Joan Grivé, Pol Gise, Long Li Xue i el Racó de l’Hipòlit, tots comandats per Roger Carandell. Durant el confinament han començat una websèrie anomenada ‘Confinats’, en què a cada capítol uns quants joves responen a algunes preguntes sobre com viuen l’aïllament social i la crisi sanitària. Què fan? Com ho viuen? Tenen por? Si voleu saber-ne les respostes, només cal entrar al seu canal de YouTube.

La competència és un programa radiofònic d’humor basat en l’actualitat que RAC-1 emet des de l’any 2009. Dirigit i presentat per Òscar Andreu i Òscar Dalmau, el programa s’emet de dilluns a divendres de dotze a una del migdia. Durant aquests dies, també han continuat generant continguts i, ara des de casa, continuen aportant petites dosis d’humor diàries amb totes les novetats sobre el coronavirus 2019.

‘Els Pera confitats’ és una altra proposta humorística per a suportar amb més dolçor el confinament. Els actors Joan Pera i Roger Pera, pare i fill, han creat una websèrie que cada dia emet un capítol mostrant escenes quotidianes del seu confinament compartit. En aquests capítols se’ls pot veure fent broma sobre les mil i una peripècies que els passen durant la convivència, i sempre enviant un missatge clar: quedeu-vos a casa, nosaltres des de la nostra us intentarem fer riure.

https://www.facebook.com/roger.pera.7/videos/10221588384318578/

El programa de TV3 ‘Està passant és una altra proposta humorística que analitza les claus de l’actualitat cada dia, durant 45 minuts, en la franja anterior al ‘Telenotícies Vespre’. Presentat per Toni Soler, el programa ens acosta als principals temes del dia, amb atenció especial a l’actualitat política i al seguiment dels mitjans de comunicació i les xarxes socials. Tot plegat, sense renunciar a la sàtira que caracteritza la trajectòria de l’equip de Minoria Absoluta. Soler és acompanyat al plató per Jair Domínguez i Elisenda Carod, dues de les veus més agosarades de l’humor a Catalunya. Durant el període de confinament, el programa també s’emet cada dia, això sí, cada presentador hi participa des de casa seva.

Per últim, Xavi Castillo, actor que pertany a la companyia de teatre alcoiana Pot de Plom, també s’ha vist obligat a aturar la vida normal i començar a treballar des de casa. Per aquest motiu, ha començat a compartir, per YouTube, parts de ‘La Bíblia’, l’últim espectacle que havien d’estrenar i en què recuperaven la història de l’Antic Testament i el Nou amb humor i sàtira.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor