Què hauria de fer la humanitat si descobrim que no estem sols a l’univers?

  • Un centre de recerca internacional estudia la resposta que s'ha de donar si mai hi ha contacte amb vida intel·ligent

VilaWeb

Redacció

02.11.2022 - 21:25

Un nou centre de recerca internacional a la Universitat de Saint Andrews coordinarà la preparació per si mai hi ha contacte amb una altra civilització intel·ligent.

El nou Centre de post-detecció de Cerca d’intel·ligència extraterrestre (SETI), impulsat pel Centre de Ciència dels Exoplanetes i el Centre de Dret Global i Governança de la Universitat de St. Andrews, actuarà com a centre coordinador d’un esforç internacional que reunirà experiència diversa tant en ciències com en humanitats per establir avaluacions d’impacte, protocols, procediments i tractats dissenyats per permetre una resposta responsable.

El doctor John Elliott, investigador honorari de la Facultat d’Informàtica de la Universitat de St Andrews i coordinador del hub, va declarar: “La ciència-ficció és plena d’exploracions sobre l’impacte en la societat humana després del descobriment de nova vida”.  El Centre de post-detecció SETI tancarà un buit polític substancial i tindrà en compte la comunicació científica responsable en l’era de les xarxes socials.

L’única excepció fins ara dins de la comunitat científica és una trobada que es va fer l’any 2010 amb el nom de “La detecció de la vida extraterrestre i les conseqüències per a la ciència i la societat”. Ara com ara hi ha procediments i entitats establertes amb les Nacions Unides per fer front a l’amenaça que suposen els impactes dels asteroides a la Terra, però no hi ha res semblant per captar un senyal de ràdio extraterrestre.

El  Centre de post-detecció SETI  proporciona per primera vegada un centre permanent per coordinar el desenvolupament d’un marc totalment integral, reunint una àmplia comunitat acadèmica, així com experts en polítiques per treballar en temes que van des del desxiframent de missatges i l’anàlisi de dades per al desenvolupament de protocols reguladors, dret espacial i estratègies d’impacte social.

Elliott explica: “Alguna vegada rebrem un missatge d’ET? No ho sabem. Tampoc sabem quan passarà això. Però sí que sabem que no ens podem permetre estar mal preparats, científicament, socialment i políticament sense timó, per a un esdeveniment que es podria convertir en realitat demà mateix i que no ens podem permetre de gestionar malament”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor