18.01.2018 - 11:22
|
Actualització: 18.01.2018 - 12:25
L’organització a favor dels drets humans Human Rights Watch ha presentat a París el seu informe anual, en el qual ha inclòs la violència de l’1-O, la dissolució del govern amb l’aplicació de l’article 155 i la causa contra càrrecs electes per sedició i altres imputacions. El document recull ‘qüestions clau de drets humans’ en més de noranta països i territoris de tot el món entre final del 2016 i el novembre del 2017.
‘Les autoritats catalanes van impulsar un referèndum d’independència l’octubre de 2017, malgrat que el tribunal constitucional espanyol va ordenar-ne la suspensió i posteriorment el va declarar inconstitucional. La votació es va trobar afectada per un ús excessiu de la força per part de la Guàrdia Civil i els policies nacionals’, diu l’informe. A més, recorda que l’Alt Comissionat pels Drets Humans de les Nacions Unides va instar les autoritats espanyoles a garantir ‘investigacions exhaustives, independents i imparcials sobre tots els actes de violència’.
A l’octubre Humans Right Watch ja va fer una investigació concreta sobre la jornada del referèndum d’independència. A partir de l’anàlisi de vídeos i fotografies, de la versió de testimonis i víctimes de la violència policíaca i de proves mèdiques, va concloure que la policia espanyola i la Guàrdia Civil havien exercit un ‘ús excessiu de la força’.
El report anual de Humans Right Watch també recull que el govern espanyol va dissoldre l’executiu català i va ‘imposar un control directe’ el 27 d’octubre. ‘El novembre –diu el text– els fiscals van començar un procés penal per sedició i més delictes contra catorze representants del govern català dissolt.’
Sobre Catalunya, l’informe també esmenta els atemptats a Barcelona i Cambrils de l’agost que van causar setze morts i més de cent ferits.