18.12.2017 - 11:17
|
Actualització: 18.12.2017 - 17:02
La brutalitat policíaca contra l’1-O és una de les violacions dels drets humans més destacades per l’ONG Human Right Watch en el seu recull anual. Entre els deu temes seleccionats segons el nombre de lectures, la investigació de l’organització sobre la ‘violència excessiva’ contra el referèndum ocupa el segon lloc.
Per fer l’informe, independent i internacional, l’ONG es va basar en l’anàlisi de vídeos i fotografies del dia de la votació i en el relat de les càrregues policíaques de testimonis i víctimes de la violència. També es van analitzar els informes mèdics d’alguns ferits. L’ONG va concloure que la policia espanyola i la Guàrdia Civil havien fet un ús ‘excessiu’ de la força.
‘La policia podia tenir la llei al seu costat, però això no li donava dret a emprar la violència contra manifestants pacífics’, explicava l’investigador Kartik Raj. ‘En aquests moments divisionaris, és especialment important que les autoritats respectin els drets humans, inclosa la llibertat d’expressió i d’assemblea i l’estat de dret’, afegia. L’ONG també feia una crida a Espanya i a Catalunya a cooperar amb una investigació internacional i independent sobre la violència de l’1-O.
Human Rights Watch recordava que l’estat espanyol és membre de la Convenció Europea dels Drets Humans i de la Convenció Internacional dels Drets Civils i Polítics, per la qual cosa ha de respectar els drets de reunió i la llibertat d’expressió. A més, no podia fer un ús excessiu de la força malgrat que alguns ciutadans actuessin ‘de manera il·legal’ perquè no els podia privar dels seus drets. A més, criticava que els cossos policíacs tenien un codi ètic per a evitar l’ús excessiu de la força que no es va posar en pràctica.