08.08.2023 - 15:50
|
Actualització: 08.08.2023 - 22:18
Els ingressos per coronavirus als hospitals de Catalunya es van enfilar la setmana passada fins els 440, la xifra més alta d’ençà de la segona setmana de gener. Les dades, facilitades pel Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya, confirmen la tendència ascendent en matèria d’hospitalitzacions d’aquestes darreres setmanes, en què els ingressos per aquesta malaltia gairebé s’han duplicat.
Augment sostingut de casos i hospitalitzacions
La darrera setmana en què els ingressos hospitalaris per coronavirus al Principat no van créixer va ser entre el 26 de juny i el 2 de juliol, ara en fa sis. Aleshores, els ingressats per la covid-19 van ser 223, una xifra gairebé dues vegades inferior als 440 registrats la setmana del 31 de juliol al 6 d’agost, la darrera de què es tenen dades.
D’aleshores ençà, les xifres d’ingressats no han fet sinó augmentar a un ritme com més va més accelerat. En la primera setmana de juliol (de dilluns 3 a diumenge 9) van ser 252, en la segona setmana (de dilluns 10 a diumenge 16) van ser 253; en la tercera (de dilluns 17 a diumenge 23), 310; en la quarta (de dilluns 24 a diumenge 30), 376, i en la setmana passada (de dilluns 31 de juliol a diumenge 6 d’agost) van ser 440. L’única vegada en què s’ha superat aquesta xifra enguany va ser durant la primera setmana de gener (557 ingressats entre dilluns 2 i diumenge 8) i la segona (467 ingressats entre dilluns 9 i diumenge 15).
La dada del Nº d'ingressats publicada avui
també augmenta en relació a la setmana anterior
i es situa molt a prop del màxim anual d'inici d gener pic.twitter.com/M3RbtZOSvf— Josep Salavedra Molí (@MiaSalavedra) August 8, 2023
Així i tot, els ingressats a l’UCI s’han mantingut relativament estables d’ençà de fa un mes, per bé que hi ha hagut un repunt lleuger. Ara com ara hi ha 13 ingressats per la covid-19 a les UCI del Principat, 5 més que no fa un mes però els mateixos que la setmana passada. Tanmateix, els hospitals diuen que la major part dels ingressats és gent gran i amb patologies prèvies, i que, per tant, tenen més risc de desenvolupar símptomes greus de covid-19.
De la mateixa manera, els positius per coronavirus també han crescut aquestes darreres setmanes. La darrera setmana en van ser 5.333, 802 més que la setmana anterior (quan se’n van registrar 4.531) i més del doble respecte del mateix moment del mes anterior (quan se’n van registrar 2.244).
Un augment menys acusat al País Valencià i les Illes
Al País Valencià i a les Illes, les dades d’ingressos per coronavirus ja no es faciliten públicament, i la darrera informació que tenim sobre la covid és de la darrera setmana de juliol. Així i tot, les taxes d’incidència per cada 100.000 habitants van augmentar considerablement al País Valencià respecte a les setmanes anteriors, amb 408,6 positius per cada 100.000 habitants (la setmana anterior havien estat 394,9 i l’anterior 372,1). A les Illes, en canvi, aquest repunt encara no es nota en les xifres d’incidència: els positius per 100.000 habitants van ser 135,3 durant la darrera setmana de juliol, quan la setmana anterior havien estat 135,4 i dues abans havien estat 133,4. Resta per veure si aquesta tendència es mantindrà aquesta setmana o bé els casos començaran a augmentar significativament, seguint el precedent del Principat.
Una nova variant?
Aquest augment de les hospitalitzacions pot ser conseqüència de la propagació de la subvariant de l’òmicron EG.5.1, més coneguda com a Eris. L’EG.5.1, que ja ha estat inclosa al llistat d’observació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), encara no ha estat detectada al país –les darreres dades de seqüenciació de variants són d’ara fa dues setmanes, cosa que ajudaria a explicar aquest decalatge–, però ja representa un 15% dels casos al Regne Unit, a un ritme de creixement setmanal d’un 20%, i un 17,3% dels casos als Estats Units, cosa que ja la fa la variant majoritària. Tant al Regne Unit com als Estats Units, les hospitalitzacions van augmentar d’un 40,7% i d’un 12,1%, respectivament, en el darrer període de què es tenen dades, unes xifres que coincideixen amb l’expansió de l’Eris.
La majori part de casos continuen essent lleus
Si bé la gran majoria d’aquests casos són lleus, i les xifres són per sota de nivells de preocupació, els professionals sanitaris recorden que cal mantenir-se alerta en cas que tinguem contacte amb un possible positiu. La setmana passada, doctors com ara Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona, ja van avisar del repunt i van recomanar prudència.