L’Hospital Sant Joan de Déu opera del cor un nadó prematur de 1.310 grams

  • És la pacient més petita del món a ser sotmesa a una ablació cardíaca

VilaWeb

EFE

26.02.2019 - 15:22

La Unitat d’Arítmies de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona ha operat amb èxit un nadó de només 1.310 grams, la pacient més petita del món a ser sotmesa a una ablació cardíaca, ja que patia fins a 300 pulsacions per minut a l’interior de l’úter matern quan el normal són 150.

La petita María va ser operada amb èxit el dia 4 de gener, després que tots els fàrmacs que s’havien subministrat a la mare estant embarassada i al nadó, una vegada nascuda després de ser provocat el part a causa d’aquesta situació, no donessin resultat i seguia patint una taquicàrdia incessant.

Els doctors Josep Brugada i Geòrgia Sarquella, de la Unitat d’Arítmies, han explicat avui en roda de premsa els detalls de l’ablació cardíaca, que va requerir la introducció d’un catèter per la petita vena femoral de la nena, de menys d’un mil·límetre, que van dirigir cap al cor, que mesurava menys de dos centímetres.

Transcorregut un mes i mig des de l’operació, la tranquil·litat ha tornat a la família de la petita, originària de Saragossa, després que es detectés al nadó la taquicàrdia durant l’embaràs a l’Hospital Miguel Servet de la capital aragonesa.

Raquel i Alfonso, pares de María, han expressat en la roda de premsa el seu agraïment als professionals dels hospitals Miguel Servet i Sant Joan de Déu, a Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat), que han atès l’embaràs, el part i l’operació de la nena, que s’ha convertit així en la persona de més curta edat a ser intervinguda d’una arítmia al món.

L’equip mèdic que atenia la mare de María va detectar durant la vintena setmana de gestació que el fetus patia una taquicàrdia incessant que feia que el seu cor bategués fins a 300 pulsacions per minut quan l’habitual és la meitat o una mica menys, ha explicat avui el doctor Brugada.

En el Miguel Servet van intentar combatre la taquicàrdia subministrant diversos fàrmacs antiarrítimics a la mare, perquè, a través de la placenta, arribessin a la criatura.

Amb el tractament es va aconseguir allargar l’embaràs i endarrerir el part fins a la setmana 30 de gestació, quan es va provocar el part.

La nena tampoc va respondre als tractaments farmacològics i la insuficiència cardíaca greu que patia ‘estava posant seriosament en perill la seva vida’, ha indicat avui la doctora Sarquella.

Els metges de Saragossa van derivar llavors María a l’Hospital Sant Joan de Déu, la Unitat d’Arítmies del qual és l’únic centre de referència a l’estat espanyol designat pel Ministeri de Sanitat per al tractament de les arítmies pediàtriques.

En aquesta unitat han estat operats els últims anys 36 nens de menys de deu quilos de pes, i l’any 2003 es va intervenir d’una ‘situació idèntica’ a la de María a l’altre nadó més petit operat d’una ablació cardíaca en aquell moment.

Brugada ha explicat avui que aquell nadó, de 1.540 grams de pes, és avui un adolescent de 15 anys i 1,75 metres d’altura que es desenvolupa amb normalitat i ‘està fantàstic’.

Els pares de María han ressaltat avui el ‘gran tracte humà’ rebut a Sant Joan de Déu des del primer moment en què la seva filla va ser atesa.

‘Cal quedar-se amb el positiu d’aquesta”experiència tan dura que hem viscut’, des de l’embaràs, el naixement de la petita el passat 23 de desembre i l’operació a Barcelona, ha relatat avui la mare amb la veu emocionada però també alegre.

A partir d’ara, María haurà de passar controls clínics diaris fins a arribar a l’edat adulta, si bé els doctors han considerat que està curada i que les complicacions tardanes no són probables, donada l’experiència que tenen dels últims vint anys a la Unitat d’Arítmies.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor