L’hospital de Palamós comença a fer servir reproduccions en 3D per planificar cirurgies complexes

  • Es fan servir models anatòmics que s'obtenen amb les imatges dels TAC per intervenir fractures o revisar pròtesis

VilaWeb
ACN
04.02.2022 - 13:49
Actualització: 04.02.2022 - 13:52

L’hospital de Palamós ha començat a fer servir reproduccions en 3D per planificar cirurgies complexes. Es fan servir models anatòmics, que s’obtenen a partir de les imatges dels TAC, per veure com cal intervenir fractures o bé dur a terme revisions de pròtesis.

La impressió de models anatòmics a partir de reproduccions en 3D ajuda a planificar diferents cirurgies abans d’entrar a quiròfan. Per exemple, les fractures complexes o les revisions de pròtesis. Ara, l’hospital de Palamós ha començat a implantar aquesta tècnica, a través de la coordinació entre els equips de traumatologia i radiologia. En concret, els tècnics superiors d’imatge per al diagnòstic (TSID) elaboren i obtenen imatges nítides i precises de la part a intervenir. Ho fan a partir de l’ús de software i tècniques digitals, prenent com a base els TAC. A partir d’aquí, es fa una impressió en 3D d’aquella part anatòmica, que permet als traumatòlegs planificar la intervenció a quiròfan. I de retruc, reduir el temps de l’operació.

Permet d’explicar millor les patologies

L’hospital explica que els models en 3D són un recurs que permet d’explicar millor al pacient quina patologia tenen i els possibles procediments quirúrgics. I per altra banda, també permeten que els traumatòlegs facin un estudi preoperatori més acurat. “En cirurgies d’alta complexitat, com les revisions de pròtesi, els models 3D permeten una simulació quirúrgica prèvia que pot millorar alguns aspectes del procediment”, concreta l’hospital. D’entrada, es poden simplificar i reduir les necessitats de material quirúrgic, facilitant també la feina d’infermeria.

D’altra banda, també es pot reduir el tempos d’operació perquè el cirurgià coneix millor l’anatomia real del pacient, i pot avançar-se a possibles complicacions. “Aquesta millora en el temps quirúrgic repercuteix finalment en la disminució del risc de sagnat i del temps total d’anestèsia”, destaca el centre.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor