12.12.2023 - 09:17
L’Hospital del Mar de Barcelona és el primer centre hospitalari a Catalunya que disposa d’una consulta monogràfica per atendre pacients que pateixen una menopausa precoç o problemes a l’àrea de la vagina a causa del tractament contra tumors ginecològics. Es tracta de dones que han patit o pateixen un càncer d’ovari, de cèrvix, d’endometri, de vulva o de vagina i a les quals els és difícil recuperar l’activitat sexual a causa dels efectes dels tractaments que s’han fet servir contra la malaltia. Amb aquesta consulta, els professionals del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia del centre són pioners a atendre aquesta problemàtica.
La cap de Ginecologia, Gemma Mancebo, explica que “hi ha pacients de càncer ginecològic molt joves, de menys de 35 anys, a les quals, tot i superar el càncer, el tractament els hi provoca un fort sotrac a la seva vida”. I afegeix: “Per aquest motiu, que els puguem oferir el seguiment a la consulta monogràfica és molt important per a elles”. La consulta, en funcionament des de maig del 2022, ja ha atès prop de mig centenar de dones amb càncer de cèrvix, d’endometri, d’ovari, de vagina i de mama. A banda de les pacients tractades per un càncer ginecològic, també s’hi visita a aquelles amb càncer de mama que es considera que se’n poden beneficiar. L’objectiu final, afegeix Mancebo, és “millorar la seva qualitat de vida, que es pot veure molt afectada en dones que acaben de superar un càncer”.
Tractament amb làser per estimular la generació de col·lagen
Els professionals que formen part d’aquesta consulta monogràfica aborden els problemes sobre la sexualitat de les dones tractades, tot analitzant-ne possibles solucions i orientant-les. Ester Miralpeix, metgessa adjunta del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia, apunta que “en molts casos, el vessant sexual després del càncer està oblidat i, quan el professional sanitari s’hi interessa i ofereix a les pacients opcions de millora, t’adones que és un problema que n’afecta moltes”.
Una de les alternatives que poden oferir és un làser de CO₂ fraccionat, que s’introdueix a la vagina i estimula la generació de col·lagen en aquesta zona. Això permet de “recuperar l’elasticitat i la lubricació vaginals perdudes per l’aparició avançada de la menopausa que poden causar els tractaments, com ara l’extracció dels ovaris, o per lesions provocades directament pel tractament a la vagina, com pot causar la radioteràpia”, explica Josep Maria Solé Sedeno, responsable de la consulta monogràfica.
El làser es pot aplicar sis mesos després d’acabar el tractament contra el càncer i les aplicacions es repeteixen durant tres sessions cada dos mesos. Durant tot el procés es fan visites de seguiment i les pacients tornen un any després de la seva finalització per valorar si els hi cal alguna dosi de record. Tot el procediment es fa sense anestèsia i té una durada de menys de cinc minuts. No se’n coneixen efectes secundaris de consideració.
En aquest sentit, Toni Payà, cap d’Obstetrícia i Ginecologia, explica que “la lluita contra el càncer no s’atura en el tractament de les lesions malignes i en evitar les recidives, sinó en el fet que la persona pugui tornar a tenir una vida plena i satisfactòria en tots els seus aspectes”.
Els responsables de la consulta monogràfica han posat en marxa un estudi per valorar l’efecte real d’aquesta tècnica en aquest tipus de patologia, ja que fins ara ha estat molt poc estudiada.