Alerta a les UCI: contagiats més joves i que s’agreugen més de pressa

  • Prop del 30% dels malalts de coronavirus ingressats al centre són a l'UCI, un 10% més que els últims mesos

VilaWeb

Redacció / ACN

EFE

28.04.2021 - 08:33
Actualització: 28.04.2021 - 18:03

El perfil dels malalts de covid que acaben a l’UCI està canviant: són més joves, perquè els grups d’edat més avançada ja són notablement vaccinats, i s’agreugen més de pressa, probablement arran de les noves variants del virus. L’Hospital del Mar, per exemple, detecta que els pacients amb covid-19 que acaben a l’UCI s’han agreujat més de pressa, en tres o quatre dies. Abans, en general, podien estar una setmana a planta. Ho ha explicat a l’ACN el cap de Medicina Intensiva del Mar, el doctor Joan Ramon Masclans. El seu homòleg a la Vall d’Hebron, Ricard Ferrer, ha explicat a EFE que molts dels pacients que es van a visitar, acaben a cures intensives al cap de poques hores.

Masclans explica que, ara com ara, un 30% dels pacients ingressats a l’hospital per covid són a l’UCI. En onades anteriors eren prop del 20%. Aquests canvis s’associen en el temps amb el domini de la variant britànica. L’edat mitjana tendeix a baixar: ara és a la franja de 50-60 anys i abans era a la de 60-70. Segons Ferrer, d’ací a ben poques setmanes la mitjana encara baixarà més, i se situarà entre els 40 i els 50. A més, Ferrer mostra preocupació per als pacients de risc de les franges no immunitzades, com ara els menors de trenta-cinc anys amb obesitat. Masclans demana de no abaixar la guàrdia en les mesures de reobertura, perquè amb 500 pacients a les UCI de Catalunya hi ha un marge molt petit. De moment, la mortalitat a les UCI continua al voltant del 20%.

[EN DIRECTE] Tota la informació d’última hora sobre la pandèmia del coronavirus

Canvis detectats aquestes darreres setmanes

El doctor Masclans assenyala que, si bé l’edat dels pacients ingressats a l’UCI és força variable, aquestes darreres setmanes ha tendit a baixar; ara el 40% dels pacients d’aquest hospital tenen menys de seixanta anys. Un dels factors, com dèiem, pot ser la vaccinació en els grups de més edat o en pacients de risc, que explica la baixada dràstica de casos en les residències o entre la gent més gran.

Un altre canvi que es nota és que ha crescut la pressió dels pacients a les UCI en comparació amb els que hi ha a planta. En onades anteriors els pacients crítics no arribaven al 20% del total; ara són d’un 30% i s’ha arribat en algun moment al 40%. “Són pacients que ingressen a planta i empitjoren més ràpidament”, destaca. Assenyala que aquest augment s’associa amb l’expansió de la variant britànica, que ha acabat essent majoritària a Catalunya, però “encara no es pot dictaminar que en sigui la causa”.

“L’única novetat és la soca britànica, que primer es va dir que es transmetia més, però no necessàriament implicava més gravetat. L’única explicació que en tenim és aquesta, que en alguns casos pugui ser més greu, per la soca o bé perquè determinades persones puguin ser més susceptibles a generar inflamació i hi pugui haver condicionants genètics”, afegeix. En aquest mateix sentit, avui l’Organització Mundial de la Salut ha indicat que la nova variant apareguda a l’Índia pot ser més contagiosa i resistent a tractaments i vaccins. De moment, les autoritats no han informat de cap cas al nostre país.

Masclans indica que l’estada mitjana a les UCI es manté en unes dues setmanes i mitja, si bé hi ha ingressos molt llargs. La setmana passada van donar l’alta a un pacient contagiat en la segona onada i que ha estat ingressat quatre mesos i mig. N’hi ha més que ja fa més de cent dies que hi són.

Alerta als hospitals arran de les mesures de reobertura

El doctor Masclans demana que les mesures de reobertura no es confonguin amb el fet d’abaixar la guàrdia perquè la situació als hospitals és molt tensa, amb pacients ingressats en espais que s’han reconvertit per a les cures intensives, però que en realitat no ho són, com de semicrítics o de recuperació postquirúrgica, i de vegades amb professionals d’unes altres especialitats.

“Estem molt preocupats perquè si en mai tornem a pujar, a partir de 500, el marge és molt petit”, alerta. A partir de cinc-cents pacients a les UCI per una sola malaltia les desprogramacions d’activitat assistencial no relacionada amb la covid poden ser generalitzades. “No ens podem permetre que cada onada sigui pitjor que l’anterior. I sobretot hi haurà persones que es quedaran pel camí i n’hi haurà que arrossegaran seqüeles”, remarca. Masclans també fa una crida a la vaccinació: “La pitjor vacuna és la no-vacunació. No hi ha d’haver dubtes que la millor vacuna és la que et posen.”

Viure després de l’UCI

El cap de Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar fa notar que els pacients que surten de l’UCI tenen seqüeles, encara que als hospitals intentin aplicar mesures preventives, com ara fisioteràpia precoç, o reduir l’ingrés si és possible. És l’anomenada “síndrome post-UCI”, causada pels dies d’allitament o pels fàrmacs, per exemple.

A més, la covid no afecta solament els pulmons, sinó més òrgans que hauran de recuperar la normalitat. Les seqüeles, que poden ser físiques i psíquiques, com ara trastorns del son o estrès, van millorant amb el temps, però els pacients necessiten atenció especialitzada. “L’UCI no és sols vida o mort. Per sort, la majoria sobreviuen, però hi passen molts dies i aquests dies passen factura”, diu.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor