Els atacants del Clínic compleixen l’amenaça i publiquen dades de pacients amb malalties infeccioses

  • Hi ha documents amb el nom, el diagnòstic i dades de contacte dels pacients · A banda, han publicat molts arxius amb informació sobre treballadors del centre

VilaWeb

Text

Arnau Lleonart i Fernàndez

16.04.2023 - 18:39
Actualització: 16.04.2023 - 18:58

RansomHouse ha publicat un nou paquet de dades robades de l’Hospital Clínic de Barcelona, que s’afegeixen als arxius que van publicar a final de març. Tal com van amenaçar en un comunicat, la resposta al ciberatac dels Mossos d’Esquadra, que va fer-los caure la pàgina web a la internet fosca, ha estat publicar dades privades de pacients amb malalties infeccioses, a més d’un munt de documentació interna sobre treballadors i materials diversos de l’hospital.

Tal com ha pogut comprovar VilaWeb, entre els arxius publicats pels pirates informàtics hi ha volants de derivació entre hospitals de l’any 2014. Inclouen informació delicada, com ara el nom complet del pacient, l’adreça de casa, el número de telèfon, el de la targeta sanitària i el de la història clínica, el diagnòstic i el tractament que segueixen. La gran major part són pacients derivats als serveis de malalties infeccioses, però també n’hi ha amb unes altres patologies. A banda, als volants de derivació també hi ha informació dels sanitaris i l’hospital que deriva cada pacient.

Aquesta vegada RansomHouse ha publicat 5,65 gigabytes, més que no pas el primer paquet de dades. Així i tot, encara és una quantitat ínfima en comparació amb els 4,5 terabytes que van robar. Gran part de la documentació que hi ha al segon paquet és informació interna del funcionament de l’hospital i sobre treballadors, tant sanitaris com d’uns altres serveis del centre. La informació és molt variada, però s’hi poden trobar noms, adreces, telèfons, càrrecs, número de col·legiats, documents d’identitat, signatures, currículums, torns laborals o períodes de vacances dels treballadors, entre més qüestions. També hi ha dades d’aspirants a ofertes de feina i comentaris sobre l’entrevista laboral.

Una part considerable dels arxius són protocols, materials formatius, i certificats de participants en congressos o sessions informatives. També s’hi poden trobar estudis acadèmics i actes de reunions.

Arran del ciberatac de resposta dels Mossos d’Esquadra, els pirates informàtics han hagut de cercar una manera alternativa per a publicar les dades privades, i així continuar pressionant perquè els responsables de l’hospital paguin el rescat de 4,5 milions de dòlars que exigeixen. Aquesta vegada, en compte de penjar els arxius a la seva pàgina web de la internet fosca, els han compartit sota la tecnologia peer to peer, que permet d’enviar arxius de manera bilateral sense necessitat de passar per un servidor central.

RansomHouse ha hagut de canviar el mètode de distribució perquè la policia els va fer caure la pàgina web amb un atac DDOS, consistent a col·lapsar un servidor amb milers de connexions simultànies. Aquesta mena de ciberatacs són efectius temporalment, però requereixen un gran esforç per sostenir-se. Durant els primers dies de l’atac, va ser impossible d’accedir a la pàgina web de RansomHouse a la internet fosca, però l’atac s’ha relaxat i de fa dies que s’hi pot navegar sense inconvenients. És a dir, els primers arxius publicats tornen a estar disponibles per a qualsevol usuari que els vulgui consultar. Tot i això, per a curar-se en salut, han ideat un mètode que eludeix l’acció dels Mossos d’Esquadra, tal com van dir ells mateixos al seu comunicat: “Si no hagués estat per l’atac DDOS no hauríem trobat una nova manera de distribuir els arxius, molt més ràpida que a Tor [un navegador web per a accedir a la internet fosca].”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor