L’Hospital de Bellvitge crea una eina que detecta en temps real el risc d’un infart nou

  • Fins ara, els metges no s'assabentaven de les incidències de salut més enllà de les visites de seguiment

VilaWeb
L'equip de professionals de l'Hospital de Bellvitge (fotografia: Hospital de Bellvitge).
EFE
27.05.2024 - 13:01
Actualització: 27.05.2024 - 16:48

L’Àrea de Malalties del Cor de l’Hospital de Bellvitge ha desenvolupat una eina digital que detecta en temps real el risc de patir un nou atac de cor.

En un comunicat, l’hospital explica que, gràcies a un tauler de control digital, l’eina ofereix una visió en temps real de l’estat dels pacients que han patit un infart, n’identifica els que tenen més risc i n’anticipa possibles complicacions amb intervencions preventives més efectives.

Els pacients que sobreviuen a un infart agut de miocardi (IAM) tenen un risc significativament més gran que la població general de tenir més afeccions cardiovasculars, inclosa la mort.

A més, l’evidència científica indica que aquest risc és especialment alt durant el primer any després de l’esdeveniment inicial. En aquest sentit, segons que diuen, l’eina podria revolucionar la prevenció en els dotze mesos posteriors a l’infart.

Projecte sense precedents

Aquesta iniciativa, sense precedents a Catalunya, combina eines d’anàlisi i ús intel·ligent de dades per valorar paràmetres com ara analítiques, dades biomètriques i més proves mèdiques.

“Comencem a monitorar en temps real els resultats macro en salut, cosa que ens permetrà de detectar i localitzar pacients fora de rang de control de factors de risc cardiovascular”, ha comentat Oona Meroño, directora del Programa de Cardiologia Preventiva i Comunitària (postIAM) i co-coordinadora de la Unitat de Rehabilitació Cardíaca de Bellvitge.

La cardiòloga ha afegit que, fins ara, llevat que el pacient es posés en contacte proactivament amb l’equip de cardiologia, els metges no s’assabentaven de les incidències de salut més enllà de les visites de seguiment.

Amb la nova eina, Meroño ha indicat que es podrien valorar molts paràmetres d’analítiques, dades biomètriques i més proves mèdiques que podrien influir en evolució del pacient. Unes actuacions que permetran als cardiòlegs d’intervenir de manera oportuna, donar informació específica i individualitzada, i millorar els resultats a llarg termini.

L’eina és recollida dins el projecte Artemis de l’Hospital de Bellvitge, amb la col·laboració de la farmacèutica Novartis, que serà presentat al Congrés de la Societat Catalana de Cardiologia el 30 de maig.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor